Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Podle McNishe škodí formule 1 sama sobě

Podle McNishe škodí formule 1 sama sobě

'Nikdy jsem neplatil a ani platit nebudu.’

Rostoucí počet jezdců, kteří si své místo ve formuli 1 zajistí nejen díky svým jezdeckým schopnostem, podle Allana McNishe formuli 1 nesvědčí.
 
Zejména týmy, které nemají momentálně potenciál na to, aby dokázaly jezdit na čele startovního pole, mají problémy se sháněním sponzorů. Náklady však neustále rostou a  snaha na jejich omezení se zatím nesetkala s příliš velkým úspěchem. Být dnes ve formuli 1 konkurenceschopný znamená najezdit tisíce kilometrů v rámci testů a investovat značné sumy do vývoje. Peníze jsou v tomto ohledu klíčem k úspěchu.
 
Není proto velkým překvapením, že se týmy snaží sehnat peníze kde to jen jde. Nezkušení piloti bez superlicence se pak stávají závodními piloty. Silní sponzoři dokáží prosadit své zájmy a podle McNishe na to doplácejí talentovaní jezdci bez finančního krytí.
 
Skotský pilot se obává, že pokud bude stav, kdy do formule 1 vstupují piloti co na to mají, namísto těch skutečně dobrých, doplatí na to formule 1 jako taková.
 
'Mám obavy z toho, že je ve formuli 1 tolik mladých jezdců, kteří za své místo musí platit,' uvedl McNish pro Sunday Times.
 
'Formule 1 by měla být výkladní skříní motoristického sportu, kde by měli bojovat nejlepší z nejlepších. Dnes jsme však svědky situace, kdy si jezdci svá místa prostě kupují. To není dobře. Pokud nebudou v následujících letech přijata nějaká opatření, bude to snižovat efekt formule 1.'
 
McNish, který jezdil za Toyotu v sezóně 2002, mohl hypoteticky stát i letos na startu, pokud by si své místo koupil. Skot však říká, že jej něco podobného nikdy ani nenapadlo.
 
'Za příležitost řídit závodní vůz jsem nikdy neplatil a ani platit nehodlám. Jsem si vědom svých schopností, ale to ještě neznamená, že budu chodit po firmách a hledat sponzora.'