Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Mercedes už má všechno v kapse, začíná období testů

Mercedes už má všechno v kapse, začíná období testů

Týmy již mohou riskovat a připravovat se na rok 2018

Mercedes již má jistý další Pohár konstruktérů a Lewis Hamilton další mistrovský titul. Valtteriho Bottase by vítězství nebo dvě mohla dostat na místo vicemistra, ale to není skutečně důležité. Avšak Mercedes s takovým vývojem přirozeně počítal a pro Brazílii a Abú Zabí má připravený rozšířený testovací program. Hlavně v pátečních trénincích, ale možná i v závodech bude ověřovat funkčnost různých věcí pro sezonu 2018, která začne za čtyři měsíce.

"Oba šampionáty jsou rozhodnuty a díky tomu můžeme riskovat více než během běžného závodního víkendu," napsal Toto Wolff do tiskové zprávy před víkendem na Interlagosu. "Během posledních dvou pátků vyzkoušíme několik experimentálních věcí s tím, že pokud tým bude považovat s nimi spojené riziko za přípustné a že tím získáme něco pro roky 2018 a další, tak je použijeme i v závodech."

Wolff dále upřesnil, že jeho tým vyzkouší věci, které mu budou pomáhat s vývojem aerodynamiky, a například bude poprvé na reálném okruhu otestováno i nové vybavení pro zastávky v boxech.

Mercedes ale není jediným týmem, který již má místo v Poháru konstruktérů jisté. Ferrari má velký bodový náskok na Red Bull, který je zase daleko mimo dosah týmu Force India. Ten nejspíš svým závodním jezdcům opět dovolí vzájemné souboje, protože i mezi ním a pátým Williamsem je po Mexiku už nepřekonatelná propast. Force India využije první trénink k otestování šampiona GP3 Georga Russella a v Abú Zabí se prý za volant dostane Lucas Auer, synovec Gerharda Bergera, závodící v DTM. Majitel týmu Vidžaj Mallya by jim údajně rád dal místa testovacích jezdců, aby nahradili současnou, dobře sponzorovanou dvojici tvořenou Alfonsem Celisem mladším a Nikitou Mazepinem.

"Pro náš tým je to obrovský úspěch," řekl o předem jisté pozici "nejlepšího týmu středu pole" provozní ředitel, Otmar Szafnauer. "Teď z toho musíme vytěžit výhodu. Takže začneme přemýšlet jiným způsobem a v posledních dvou závodech budeme více experimentovat a dělat věci jinak. Vyzkoušíme cokoliv, co by nám mohlo příští rok dát výhodu, protože na letošních výsledcích již nezáleží. Možná zariskujeme nasazením nových dílů. Můžeme je prostě nasadit a pak se uvidí. Pokud nás to obere o páteční čas na přípravu, dobře, to vůbec nevadí."

Když se podíváme na nižší příčky Poháru konstruktérů, šance, že Williams přijde o páté místo je již spíše teoretická, stejně jako šance, že se McLaren vyhrabe z devátého místa a poslední Sauber by potřeboval zázrak, aby ho dohnal. Totálně otevřený ale zůstal boj o šesté místo. Toro Rosso má 53, Renault 48 a Haas 47 bodů.