Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ještěže staví zcela nový vůz

Ještěže staví zcela nový vůz

Mercedes potřebuje revoluci.

VC São Paula byla pro Mercedes hodně bolestivá.

Neomluvitelné,“ shrnul závod Toto Wolff. „Nemám slov. Ten samý vůz dojel minulý týden druhý a týden předtím také (nebýt diskvalifikace z VC USA, pozn. red.). Cokoli jsme mu udělali, muselo to být strašné. Lewis to nějak přežil a George... Je mi líto obou, že museli jet v takové kraksně.

Mercedesy do závodu statovali z pátého a šestého místa, přičemž před sebou měli dva vozy Aston Martinu a kromě Maxe Verstappena ještě Charlese Leclerca, který však neodstartoval. Místo dvojitého pódiového umístění se však Lewis Hamilton pomalu propadl až na osmé místo a o nic rychlejšího George Russell odstoupil s přehřátým olejovým systémem.

Podle mého pocitu vůbec nefungovala podlaha,“ řekl po závodě Hamilton. „Vůz prostě nebyl přisátý k asfaltu, jak měl být. Kvůli tomu jsme potřebovali velká křídla a kvůli nim jsme pak ztráceli na rovinkách. Ztráceli jsme hodně, přesto nám to v zatáčkách klouzalo.

Můj nejhorší víkend za posledních 13 let,“ pokračoval Wolff. „Neakceptovatelné pro všechny členy týmu. Jsme solidní tým, ale teď to tak vůbec nevypadalo. V posledních týdnech jsme byli schopni poškádlit Maxe a najednou vůbec nejsme součástí špičky. Výkyvy jsou normální, ale není normální být téměř top a hned následující víkend mít rychlost pouze na osmé místo.

VC São Paula byl hodně specifický závod, většina jezdců zvolila pro dva ze tří stintů měkké pneumatiky, přestože je musela extrémně šetřit. Nízká přilnavost tvrdších směsí způsobovala jejich extrémní přehřívání. U Mercedesu jsou ale hlavně velmi rádi, že koncept rozvíjený od roku 2022 byl včas hozen do koše a už delší dobu se pracuje na velmi odlišném voze pro sezonu 2024.

Loni jsme opouštěli São Paulo s tím, že jsme zničili konkurenci v sobotu i v neděli. Tehdy jsme si říkali, že jsme snad udělali dobře, když jsme se rozhodli pokračovat se stejným šasi. Nyní je to všem jasné. Je obtížné to přiznat, ale měli jsme se pustit do vývoje nového vozu.

Mercedes je rád, že s tímto vozem odjede už jen dva závody. Foto: Mercedes

Cílem Mercedesu je prý vyrobit vůz, který nebude muset jezdit s tak vysokou světlou výškou jako letošní, ale nebude jej ani trápit porpoising, který byl problémem loňského modelu W13.

Za 13 let jsem nikdy nebyl optimistický ani sebejistý. Asi můj mozek prostě tak funguje. Pohár je vždy poloprázdný. Ale víme, že vyvíjíme zcela nový vůz a že jsme daleko od toho, kde jsme byli osm let se stejnou organizací, stejnými lidmi. Vývoj současného vozu bych přirovnal pouze ke házení omítky na něco, co není v pořádku.

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Mercedes