Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Motor Mercedesu je téměř celý nový

Motor Mercedesu je téměř celý nový

Německá automobilka neusnula na vavřínech

Od roku 2014 se hybridní pohonná jednotka Mercedesu stala důvodem závisti konkurenčních výrobců i těch zákaznických týmů, které se k ní nemohou dostat. Výprask v roce 2014 způsobil personální zemětřesení ve Ferrari a o rok později konflikt Red Bullu s Renaultem. I na konci roku 2017 se všichni insideři a všechny analýzy shodnou, že motory Mercedes jsou stále nejlepší. To ale není důvod brzdit jejich vývoj, vždyť loni měl Mercedes poprvé reálného konkurenta v boji o vítězství v obou šampionátech. Ferrari se po restrukturalizaci konečně vrací do původní síly, proto pohonná jednotka Mercedesu pro rok 2018 bude obsahovat několik novinek a inovací.

"Bude téměř celá nová," prozradil Andy Cowell, generální ředitel Mercedes AMG High Performance Powertrains, dceřiné společnosti Daimleru vyrábějící pohonné jednotky pro F1. "Během sezony jsme nasbírali několik nápadů na zlepšení výkonu. Týkají se snížení tření ve všech částech pohonné jednotky i omezení ztrát v elektrických systémech.

Vždy, když děláte nový motor, zakomponujete do něj nápady z předešlého období. Mnoho z nich je drobných v již dobře prozkoumaných oblastech, ale některé jsou podstatné - v procesu spalování, snižování tření, nových materiálů otevírajících možnosti v oblastech, v nichž jsme dosud bojovali o spolehlivost. A občas přijde překvapení. Ještě je spousta možností, jak získat výhodu, spousta drobných zlepšení, z nichž vám každé dá pět milisekund.

Nyní je to o těchto úžasných experimentech a tady se projevuje důležitost testovacích zařízení. Musíte vědět, co vlastně chcete změřit, ale potřebujete i skvělý dynamometr s prvotřídními senzory a dobrou metodologií, abyste tyto drobné zisky rozeznali v spleti obecného testování."