Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Mercedes se již blíží k hranici 1000 koňských sil

Mercedes se již blíží k hranici 1000 koňských sil

Mistři nespí na vavřínech

Mercedes je blízko k tomu, aby měl pohonnou jednotku s maximálním výkonem 1000 koňských sil. Tentokrát to nejsou spekulace, analýza dat z GPS ani zpráva z "dobře informovaného zdroje", ale přímo sdělení ředitele Mercedes AMG High Performance Powertrains Andyho Cowella.

"Jsme blízko, určitě se nám to podaří," řekl Cowell pro web Motorsport.

Mercedes jednoho milníku dosáhl již tento rok. Pohonná jednotka na dynamometru přesáhla padesátiprocentní účinnost, což znamená, že na pohybovou energii se promění více než polovina chemické energie ukryté v palivu. Maximalizace výkonu získaného z každé kapky paliva je důležitá i kvůli omezením, která před výrobce kladou pravidla - maximálně 105 kilogramů pohonných hmot na závod a průtok omezený na maximálně 100 kg/h. Kdy se tato pohonná jednotka dostane do stříbrného závodního vozu?

"To je otázka, na kterou snad budeme znát odpověď na začátku příštího roku. Uvidíme, jak bude vývoj pokračovat v zimních měsících, jak motor obstojí v testech spolehlivosti a musí se na to myslet i ve spojení s vozem. Motor na dynamometru je jedna věc, ale když jde o čas na kolo, musíte postupovat tak, abyste zlepšovali aerodynamiku spolu s pohonnou jednotkou. Uvidíme."