Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Vandoorne nepochybuje, že zůstane v McLarenu

Vandoorne nepochybuje, že zůstane v McLarenu

Bez dobrého vozu alespoň nabírá hodně zkušeností

Formule 1 se pomalu blíží k velké srpnové přestávce a to je čas, aby si jezdci bez smlouvy na příští rok už seriózně pohovořili se svými zaměstnavateli. Důvod je sice prozaický, ale velmi dobrý. Kdo má na konci července smlouvu na příští rok, může si bezstarostně a naplno vychutnat téměř čtyři týdny letní dovolené. Kdo ne, toho čeká telefonování s manažerem, šéfem týmu, osobními sponzory a možná bude vhodné i osobní setkání…

V takové situaci je i Stoffel Vandoorne, jenž je ale přesvědčen, že mu McLaren dříve nebo později nabídne další smlouvu. Dvě devátá, jedno osmé místo a celkově tedy pouze osm bodů přitom nejsou nejlepší vizitkou, když Fernando Alonso jich má na kontě 40. V jeho prospěch ale může promluvit statistika McLarenu, který se za posledních 10 let rychle rozloučil se třemi nadějnými nováčky (Heikkim Kovalainenem, Sergiem Pérezem a Kevinem Magnussenem) a možná si už nebude chtít pošramotit pověst odepsáním dalšího.

"Myslím, že je normální, že v této části roku mluví každý s každým. Před letní přestávkou je období, kdy všichni hovoří o situaci na přestupovém trhu. To je normální," řekl 26letý belgický závodník, který následně dostal otázku, zda si myslí, že si ho McLaren bude chtít nechat.

"Myslím, že ano. Jsem si tím poměrně jistý. Ale o těchto věcech nikdy nemluvíme s médii a nebudu s tím teď začínat. Jistěže, nebyl to rok a půl, jaký jsem si představoval před vstupem do F1. Obecně nemáme dobré výsledky. Řekněme, že v obou sezonách jsem dostal vůz, s jakým se těžko bojuje o body. Za takových podmínek není snadné předvést své schopnosti. Ale tak to prostě je. Cítím, že jsem si z toho odnesl i mnoho pozitivního, z těžkých časů. Naučil jsem se, jak si poradit s některými problémy, které jsem v juniorských sériích nikdy neměl. I druhá sezona v F1 je velmi odlišná od první. Před víkendem mám více sebejistoty, v trénincích umím vůz lépe připravit na závod. Ten rok zkušeností je velmi cenný," odpověděl Vandoorne.