Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Haas zablokoval peníze pro Racing Point

Haas zablokoval peníze pro Racing Point

Nebo ne?

Minulý víkend se během VC Belgie rozšířila zpráva, že všech devět soupeřů "nového" týmu Racing Point Force India souhlasí s tím, aby stáj po skončení sezony získala nárok na podíl z příjmů F1, jakoby byla právoplatným nástupcem stáje Sahara Force India. Není to však (zcela) pravda. Původně se mluvilo o námitkách týmů Renault, McLaren a Williams. Ty údajně už daly souhlas (v uvedeném pořadí), ale na zadní se postavil Haas.

Haas přišel do F1 jako zcela nový tým a trvalo dva roky, než byl zrovnoprávněn s ostatními. Teď nevidí důvod, proč by oficiálně nový tým, vlastněný několika majetnými investory, měl dostat výjimku.

"Nechápeme, proč by na tým, který má novou licenci, nemělo být nahlíženo jako na tým s novou licencí," řekl šéf Haasu Gűnther Steiner. "Toto by nám mělo být vysvětleno. Sami to nepochopíme, takže někdo by za námi měl přijít a vysvětlit nám to, jenže zatím se tak nestalo."

O věci je informován i prezident Mezinárodní automobilové federace Jean Todt, jenž je přítomen v Monze.

"FIA není přímo zapojena do finančních záležitostí, ale jsme informováni. Změny týkající se rozdělování peněz vyžadují jednomyslný souhlas týmů. A pokud vím, týmy nedaly jednomyslný souhlas," řekl.

Šéf Racing Pointu Otmar Szafnauer si ale myslí něco jiného.

"Pokud vím, tak všichni souhlasili s tím, že peníze získané starou Force Indií budou vyplaceny nové Force Indii," tvrdí. "Myslím, že (Gűnther Steiner) podepsal něco jiného. Na jednom z papírů s jeho podpisem stálo, pokud si dobře pamatuji, "provozuschopná společnost" (výraz používaný v účetnictví, pozn. red.). Možná něco nepochopil, nevím. Možná si myslí, že nejsme provozuschopná společnost, ale to by se pletl."