Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Chilton končí na oválech, v Texasu pojede Daly

Chilton končí na oválech, v Texasu pojede Daly

V Iowě a St. Louis musí Carlin nahradit i O´Warda

Brit Max Chilton s okamžitou platností minimálně do konce roku končí se závoděním na oválech. Tým to oznámil v pondělí s tím, že při nejbližším závodě, už tento víkend na rychlém oválu v Texasu, jej v kokpitu nahradí Conor Daly. Ten má za sebou úspěšnou pětistovku v Indianapolisu, kde dojel desátý, což je jeho nejlepší výsledek ve Staré cihelně.

„Chci poděkovat všem u Carlin Racingu a u Gallagheru za možnost být v Texasu zpět ve voze. Užil jsem si spolupráci s Carlinem v roce 2011, když jsem začínal závodit v Evropě. Teď pro ně pojedu v IndyCar, což je pro mě speciální chvíle. Těším se, že týmu budu moci pomoct, jak jen bude v mých silách,“ řekl Daly.

Společnosti Gallagher, která jeho vůz sponzoruje, poděkoval za podporu i Chilton. Ten bude nadále řídit vůz týmu Carlin na městských a silničních okruzích.

„Chci poděkovat Gallagheru, že podpořili mé rozhodnutí nezávodit v letošní sezoně ve zbývajících oválových závodech. Mám velké štěstí, že mám tak výborného partnera,“ řekl Chilton. Paradoxně nejlepšího umístění v závodě IndyCar dosáhl na oválu – v Indy500 v roce 2017. A svého jediného vítězství v zámoří dosáhl v juniorské sérii Indy Lights v roce 2015 také na oválu – v Iowě.

O jeho budoucnosti na oválech se spekulovalo už v zimě a Chilton naznačil, že na nich končí z obavy o své zdraví. „Vyhodnocení rizik je to, co vždy já i Gallagher při naší činnosti provádíme. Jsem nadšený z úžasné a prospěšné práce, kterou ohledně bezpečnosti jezdců IndyCar udělala, a z inovativního řešení, které vyvíjí ve spolupráci s Red Bull Advanced Technologies,“ dodal Brit bez toho, aby naznačil, jestli se po zavedení aeroscreenu příští rok na oválech vrátí do kokpitu.

Tým Carlin Racing přitom už na dva ovály musí hledat náhradu. V Iowě a na oválu Gateway u St. Louis měl vůz řídit Mexičan Patricio O´Ward. Ten se ale stal členem juniorského programu Red Bullu a Carlin oznámil, že v těchto dvou závodech startovat nebude.

Více prostoru tak zřejmě dostane Charlie Kimball. Ten měl letos odjet pět závodů, zbývajících 12 pak O´Ward s tím, že oba měli startovat v Indy500. Kimball bude druhý vůz Carlinu řídit i v Texasu. Čtyřiatřicetiletý Američan, mající za sebou osm sezon v IndyCar, je jediným z trojice (čtveřice, počítáme-li i s Carlinem spolupracující McLaren) pilotů, který se dokázal letos kvalifikovat do Indy500.