Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Týmy souhlasí s kvalifikačním závodem

Týmy souhlasí s kvalifikačním závodem

V roce 2020 pouze zkušebně

Formule 1 v roce 2020 vyzkouší, zda se fanouškům budou líbit kvalifikační závody. S myšlenkou přišel Ross Brawn a na nedávném setkání ji odsouhlasili šéfové týmů.

"Byl bych rád, kdybychom v roce 2020 mohli vyzkoušet pár zajímavých věcí," řekl ředitel sportovních záležitostí F1 ještě před schůzkou. "Příští rok budeme mít stabilní platformu, vozy budou prakticky stejné, téměř nic se nemění, takže to bude dobrá příležitost vybrat jeden nebo dva závody a vyzkoušet pár nápadů.

Podle mě s formátem nedělního závodu není problém, ale možná by bylo zajímavé mít sprinterský závod nebo pozměnit kvalifikační formát. Myslím, že i týmy budou otevřeny tomu, abychom se pokusili najít lepší recept na sobotní program."

Podle webu Motorsportweek byl Brawn úspěšný a Mattia Binotto, šéf Ferrari, se vyjádřil, že návrh dostal jednomyslnou podporu. Detaily zůstávají v tajnosti, ale experimentovat by se mělo během maximálně tří z dvaadvaceti závodních víkendů příští sezony. Kromě krátkého závodu místo kvalifikace se mluví také o startu v obráceném pořadí šampionátu, případně částečně otočeném sledu pro toto sobotní klání.

Také by se mohl zredukovat počet tréninků na dva, jelikož ty nejsou pro fanouška tak zajímavé. Zato jsou ale náročné pro personál cestující kolem celého světa, přičemž kalendář velkých cen se prodlužuje.