Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Brawn se konečně zbavil starých vozů

Brawn se konečně zbavil starých vozů

Se svým dílem je spokojený.

Ross Brawn začal pracovat na nové podobě vozu F1 prakticky okamžitě po nástupu do funkce vyššího sportovního ředitele F1 v roce 2017. Stanovil cíle, najal tým starých známých z jeho působení ve sportu a minulý víkend jsme poprvé viděli výsledek v praxi. VC Bahrajnu se obecně líbila a Brawn nepochybuje, že dílo se vydařilo.

Máme k analýze pouze jeden vzorek, ještě nedělejme konečné závěry,“ řekl Brawn. „Ale nemáme zprávy o žádných negativech, což mi samozřejmě dělá ohromnou radost. Ještě se jen uvidí, jak velký zůstává potenciál k dalšímu zlepšení, ale staré vozy byly strašné, takže už teď víme, že jsme udělali minimálně jeden krok vpřed.

Jsem rád, že v našich závodních vozech se opět dá dobře závodit. Souboj už nemusí trvat pouze jedno kolo, nemusí to být jen jeden pokus. Například jsem neviděl, že by se někdo stáhl kvůli šetření pneumatik. Za to musíme poděkovat Pirelli, ale část zásluh jde také na konto nového konceptu vozů.

Je důvod k optimismu, ale po Brawnově vyjádření, nebo spolu s ním, se objevily i menší stížnosti. Například Max Verstappen prozradil, že souboj s Leclerkem po třech kolech přerušil kvůli přehřívajícím se brzdám. Alonso dodává, že mnoho předjížděcích manévrů v Bahrajnu udělaly vozy na nových pneumatikách. Nové pneumatiky jsme viděli často, i kvůli výjezdu bezpečnostního vozidla absolvovali všichni závodníci v první desítce až tři výměny pneumatik v boxech. Také se mluví o lenosti nových vozů v pomalých zatáčkách zapříčiněné zvýšenou hmotností a horším výhledem jezdců z kokpitu přes kryty předních kol.

Velká cena Bahrajnu 2022, úspěšné vykročení do nové éry. Foto: Red Bull

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Formula One Management