Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Wolff vetoval "zlý" obrácený rošt

Wolff vetoval "zlý" obrácený rošt

Prý hájil zájmy F1

Když jsme se dozvěděli, že nápad vyzkoušet příští rok při několika velkých cenách kvalifikační závod místo současného formátu kvalifikace vetovaly dva týmy, tipovali jsme Mercedes a Ferrari. Minimálně z poloviny jsme se nemýlili.  Proti byl šéf týmu Mercedes Toto Wolff. Se změnou pravidel pro další sezonu v takto pozdním termínu musejí souhlasit všichni šéfové týmů, takže v tomto případě měl každý z nich právo veta.

"Udělal jsem to, protože je naší odpovědností chránit DNA formule 1," uvedl Wolff. "Jsem přesvědčen, že by to bylo zlé. Ne kvůli tomu, že bychom přišli o výhodu, vždyť Ferrari by kvůli tomu příští rok mohlo startovat za námi, místo aby vyhrávalo kvalifikace. Ale hlasoval jsem proti tomu, protože když sledujete olympijské finále běhu na 100 metrů, také nechcete vidět Usaina Bolta startovat pět metrů za ostatními jen kvůli dramatickému finiši."

Navrhovatel Ross Brawn uznává, že kvalifikační sprint, do kterého by se v sobotu startovalo v obráceném pořadí šampionátu, mohl dopadnout všelijak, ale právě proto se měl příští rok pouze otestovat během tří víkendů.

Pokud se ale něco vymyslí a schvaluje rok dopředu, není nutný jednomyslný souhlas. Andreas Seidl očekává, že téma kvalifikačních závodů se vrátí v souvislosti s rokem 2021, jakmile budou dořešeny složitější otázky.

"Dva týmy byly proti, a to je prozatím konec. Brzy ale budou oznámena (Technická) pravidla pro rok 2021. Když je uzavřeme, můžeme se opět vrátit k těmto tématům. Nejen ke kvalifikačnímu závodu, ale také k dalším, o kterých týmy v poslední době diskutovaly s FIA a FOM," řekl šéf týmu McLaren.