Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Sennův splněný slib Irvinea bolel

Sennův splněný slib Irvinea bolel

Je to čest být zfackován legendou

Podrobnostmi k jedné slavné epizodě v historii F1 přispěl Rubens Barrichello. V roce 1993 působil jako pilot týmu Jordan a ve Velké ceně Japonska dostal nového parťáka Eddieho Irvinea (jehož o mnoho let později vystřídal ve Ferrari).

Irvine jel svůj úplně první závod ve F1 a byl pořádně namotivovaný. Natolik, že ve víru souboje s Damonem Hillem odmítl vzít na vědomí blížícího se Ayrtona Sennu. Háček byl v tom, že Brazilec vedl a oba se chystal předjet o kolo. Ani jeden z nich ovšem nemínil uhnout. Před Irvinea se trojnásobný šampion nakonec dostal, na Hillovi však ztroskotal. Zarputilý Ir toho využil a vzal si kolo zpátky.

V cíli se Senna, navzdory tomu, že vyhrál, vydal vyrovnat si s ním účty. Barrichello vyslechl následující dialog. Senna: „Jsi úplně blbý? Nevíš, co znamenají modré praporky?“ Irvine: „Co má bejt?“ Senna: „Asi ti jednu vrazím.“ Irvine: krčí rameny. Senna: plní slib. 

S Irvinem měl Senna (v popředí) ve VC Japonska 1993 nečekané problémy. Foto: archiv

Nejprve naznačil ránu a potom mu opravdu vlepil facku,“ vybavil si po letech Barrichello. „S Eddiem to ale vůbec nepohnulo. Jen konstatoval, že bude mít co vyprávět svým dětem a vnoučatům.“ Svého jezdce se prý nezastali ani přítomní mechanici Jordanu. „Pouze se chechtali a gratulovali mu, že ho zpohlavkovala taková legenda,“ podotkl Barrichello.

Senna si za nesportovní chování vysloužil podmínečnou stopku na dva závody. Irvine, který tenkrát ve Fudži obsadil šesté místo a hned při premiéře bodoval, se záhy přimotal do dalšího maléru. V úvodním podniku sezony 1994 v Interlagosu zavinil masovou kolizi a inkasoval distanc na tři velké ceny. V tomto případě však natvrdo.

Zdroj: FORMULE.cz