Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Na Hamiltona prý zaklekli funkcionáři FIA

Na Hamiltona prý zaklekli funkcionáři FIA

Start si takhle zkoušel už milionkrát a nikdy nic

Lewis Hamilton se zase jednou „předvedl“. Při nájezdu na rošt dnešní velké ceny v Soči si dvakrát vyzkoušel start na místě, které k tomu není určeno. Sportovní komisaři prohřešek zaznamenali a začali se jím zabývat. Mezi komentátory nicméně převládl názor, že provinilci žádný velký trest nehrozí.

O to větším překvapením byl verdikt, který Hamiltonovi nařizoval zůstat během zastávky v boxech deset sekund v klidu (pět za každý přestupek). Ve zdůvodnění je napsáno, že pilot Mercedesu manévr prováděl přímo na výjezdu na trať, kde je jezdec povinen zachovávat konstantní rychlost. K simulaci startu slouží prostor při pravém okraji dráhy bezprostředně za výjezdovým semaforem. V něm se ovšem obhájce titulu rozhodně nenacházel. 

Po závodě Hamilton sportovně pogratuloval vítěznému Bottasovi, potom si ale přestal brát servítky. Foto: Mercedes

Když se Hamilton Jobovu zvěst během závodu dozvěděl, zareagoval nejprve výrazem, jenž musel být „vypípán“. Následovaly dotaz, kde se tohle píše (rádi posloužíme informací, že v článku 36.1 sportovního řádu), a tvrzení, že je to jen kvůli tomu, aby ho přibrzdili.

Po dojezdu na třetí pozici dostal větší prostor k vyjádření. „Jsem si jistý, že žádný závodník ještě za takovou prkotinu nedostal dvě pětisekundové penalizace. Vždyť jsem nikoho neohrozil. Udělal jsem to za ta léta na milionu okruhů a nikdy to nikoho nezajímalo,“ prohlásil pro televizi Sky.

Hlavně poslední argument je opravdu „průrazný“. Je to něco podobného, jako kdyby se pokutovaný řidič, který překročil povolenou rychlost v obci, hájil tím, že tu sedmdesátkou už jel stokrát a dosud ho nechytli…

Hamilton ho nicméně vytáhl i na oficiální tiskové konferenci s jasným náznakem, že za vším jsou něčí nečisté úmysly připravit jeho a Mercedes o zasloužené vavříny.

Mnohem horší než vcelku zanedbatelná bodová ztráta jsou pro něj dva inkasované trestné body. Má jich už deset a při dvanácti by musel vynechat jednu velkou cenu.

Zdroj: Motorsport-Total, Sky, úvodní foto: Mercedes