Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Šéfové vybrali 10 nejlepších jezdců

Šéfové vybrali 10 nejlepších jezdců

Čtyřnásobný mistr mezi nimi není

Šéfové deseti týmů F1 opět po skončení sezony v tajném hlasování vybrali a seřadili 10 nejlepších jezdců uplynulého roku.

Představitel každého týmu přiřadil jezdcům uplynulé sezony body podle systému používaného ve velkých cenách. Nejlepšímu tedy přiřadil 25 bodů, druhému 18 a tak dále až po jeden bod pro desátého v pořadí. Body od všech šéfů se pak sečetly a vznikl žebříček. Hlasování bylo tajné, aby žádný šéf nebyl pod tlakem ocenit snahu vlastních závodníků.

Na prvních třech místech se oproti minulému roku nic nezměnilo. Nejuznávanějším pilotem je Lewis Hamilton následovaný Maxem Verstappenem a Charlesem Leclerkem. Každý z této trojice získal více bodů než loni a všichni tento rok stabilně poráželi týmové kolegy. Jezdí za tři nejostřeji sledované týmy, takže jejich umístění ani není překvapením.

Z následujících pozic však vypadli Sebastian Vettel, Alexander Albon i Valtteri Bottas. Vettela šéfové týmů nešetřili, čtyřnásobný šampion se vůbec nedostal do první desítky. Loni nadějně vyhlížejícího Albona jsme tam ani nečekali. Bottas se o deváté místo musí dělit s Pierrem Gaslym.

Francouz Gasly je vítězem VC Itálie a výrazně táhl tým AlphaTauri, možná bychom ho tedy čekali i výše. Konkurence je však tvrdá. Lando Norris a Carlos Sainz si zaslouží uznání za to, že tým McLaren společnými silami po dlouhých letech vrátili mezi tři nejsilnější. George Russell ani ve své druhé sezoně nedokázal Williamsu přivézt body, ale v as-Sachíru zazářil ve voze Mercedesu. Asi hlavně díky tomu mu patří šestá příčka.

Sergio Pérez, vítěz neoficiální druhé ligy, se dostal na páté místo. Hlasování přitom proběhlo v době, kdy Mexičan ještě nevěděl, zda se bude moci zúčastnit sezony 2021. Více než Pérez je obdivován Daniel Ricciardo. V pomalejším voze, než měl k dispozici Pérez, sice nevyhrál závod, ale také byl dvakrát na stupních vítězů a v konečném hodnocení šampionátu je před oběma jezdci McLarenu a jen těsně za Pérezem, který však kvůli nemoci vynechal dva závody.

  jezdec body
1 Lewis Hamilton 171
2 Max Verstappen 156
3 Charles Leclerc 132
4 Daniel Ricciardo 95
5 Sergio Pérez 82
6 George Russell 75
7 Lando Norris 45
8 Carlos Sainz 37
9. Valtteri Bottas 27
9. Pierre Gasly 27


Zdroj: Formula One, úvodní foto: Mercedes