Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton vysvětluje svůj přestup

Hamilton vysvětluje svůj přestup

Co se to tento týden odehrálo?

Lewis Hamilton do Ferrari! Přestupová bomba, která F1 zasáhla poté, co mezi sezonami 2023 a 2024 nedošlo k jedinému přestupu. Jak se to vlastně odehrálo?

Svět si myslel, že Mercedes v roce 2023 získal Hamiltonův podpis na smlouvu závaznou pro roky 2024 a 2025. Ve skutečnosti to byla smlouva na rok 2024 s opcí na rok 2025 a výkonnostní doložkou. Jelikož Mercedes loni s Lewisem Hamiltonem nesplnil určitý, nám neznámý cíl, dostala stáj možnost najít si jiného jezdce a jezdec možnost najít si jinou stáj. Wolff o jiného jezdce neměl zájem a pokračování spolupráce v roce 2025 mělo být dohodnuto na přátelském setkání v jeho domě v Oxfordu tento týden ve středu. Po ústní dohodě by zástupci obou stran dostali pokyn dohodnout detaily, jak tomu bývalo v minulosti. Hamilton měl však letos pro Wolffa připravené překvapení.

Místo příjemného rozhovoru mu Hamilton oznámil, že na rok 2025 už podepsal s Ferrari. Téměř ve stejnou dobu dorazil do továrny v Brackley Marc Hynes, který teprve nedávno opět převzal aktivnější roli v Hamiltonově manažerském týmu, aby vedení stáje oznámil, že jeho klient využil výkonnostní doložku. Pro obě strany dávalo smysl neotálet a vydat oficiální oznámení hned druhý den. Čím dříve se z Hamiltonova přestupu do Ferrari stane stará zpráva, tím snáze se bude moci soustředit na poslední sezonu s Mercedesem.

Hamilton tehdy v podstatě jen řekl, že to pro něj bylo těžké rozhodnutí, ale že už opravdu potřebuje změnu. O více se podělil až o víkendu.

Mám za sebou pár šílených dní plných emocí,“ napsal příští jezdec Ferrari na sociální síť. „Jak už víte, po neuvěřitelných 11 letech s Mercedesem nadešel čas začít novou kapitolu mého života a v roce 2025 se připojím k Ferrari. Měl jsem to štěstí, že jsem si s Mercedesem splnil sny z dětství a teď můžu naplnit další cíl. Budu závodit v červené barvě Ferrari.

Připomíná mi to pocity, které jsem měl před přestupem do Mercedesu v roce 2013. Mnozí tehdy nechápali, proč to dělám. Ale ukázalo se, že jsem udělal dobře. Jsem nadšen novou příležitostí, avšak teď nebude vhodný čas přemýšlet nad rokem 2025, jelikož se brzy vrátím na okruhy ve voze Mercedesu.

Mercedes poukazuje na to, že žádný jiný tým nezískal s jedním jezdcem šest mistrovských titulů.

Naše partnerství s Lewisem je nejúspěšnější v historii tohoto sportu, máme být na co hrdí,“ nechal se slyšet Toto Wolff. „Lewis navždy zůstane důležitou součástí historie Mercedesu v motoristickém sportu. Avšak bylo jasné, že i tohle partnerství jednou dospěje ke svému přirozenému konci. A ten den přichází. Akceptujeme Lewisovo rozhodnutí hledat novou výzvu, zatímco nám se také otevírají vzrušující příležitosti. A ještě nás čeká jedna společná sezona. Soustředíme se na silné výkony v roce 2024.

Po šesti mistrovských titulech Hamilton odchází skrze výkonnostní doložku. Foto: Mercedes

Samozřejmě se už rozjíždějí spekulace, kdo obsadí atraktivní sedačku Mercedesu po boku George Russella. Spekulace musí zahrnovat Carlose Sainze, Fernanda Alonsa, Daniela Ricciarda, Alexandra Albona, ale i Sebastiana Vettela a jistě se objeví i další.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes