Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Motoráři dostali vzorky biopaliva

Motoráři dostali vzorky biopaliva

Ještě zelenější éra se blíží

Stále ještě není jasné, zda formule 1 dostane nové motory v roce 2026 nebo již v roce 2025. Už je ale jisté, že tankovat se do nich nebude palivo vyrobené z ropy. FIA již výrobcům rozeslala vzorky biopaliva, aby mohli kdykoli začít s testováním.

FIA píše o biopalivu druhé generace. Je důležité, že je vyrobeno z biologického odpadu. Už se přišlo na to, že biopaliva vyráběná například z cukrové třtiny, jejímuž pěstování musí v Brazílii ustupovat deštný prales, planetě ve skutečnosti moc neprospívají. FIA nechává výrobcům motorů a týmům možnost spolupracovat s vlastními partnery z oblasti ekologických paliv a přijít s, lepšími biopalivy.

"Druhá generace biopaliv je vyráběna výhradně z bioodpadu, tedy z věcí, které nejsou určeny pro lidskou ani zvířecí spotřebu. Výrobci pohonných jednotek už dostali první barely, aby mohli začít dělat testy," píše se ve zprávě o environmentální strategii Mezinárodní automobilové federace.

"Cílem je demonstrovat technologii a vést dodavatele F1 k vývoji jejich vlastních paliv, přičemž stoprocentní ekologičnost bude podmínkou, jakmile F1 přejde na pohonné jednotky s novou architekturou."

Budoucností F1 jsou hybridní motory a biopalivo. Foto: Mercedes

Po avizovaném průzkumu na poli syntetických paliv může být zpráva o zelené pro biopaliva, byť druhé generace, trochu zklamáním. Ti fanoušci, které myšlenka závodního automobilu jezdícího na odpad nenadchne, by si měli uvědomit, že tohle je způsob, jak ve špičkovém motorsportu udržet spalovací motory.

Zdroj: MotorsportWeek, úvodní foto: Honda