Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Honda bude dodavatelem Aston Martinu

Honda bude dodavatelem Aston Martinu

Odchod z F1 se nekoná.

Z Aston Martinu bude továrně podporovaný tým. Honda změnila své rozhodnutí odejít z F1 a soustředit se výhradně na dosažení uhlíkové neutrality do roku 2030. Zahájí partnerství s týmem vlastněným Lawrencem Strollem, který pro něj buduje novou továrnu i s vlastním větrným tunelem. K uzavření dohody jistě dopomohly i vynikající výsledky letošní sezony, vždyť po pěti závodech je Aston druhý v Poháru konstruktérů za týmem Red Bull, který bude používat motory Honda do roku 2025 a od roku 2026 začne s pomocí Fordu vyrábět vlastní motory.

Naše budoucí tovární partnerství s Hondou je posledním dílem skládačky, který chyběl k naplnění ambiciózních plánů,“ řekl Martin Whitmarsh, generální ředitel Aston Martin Performance Technologies.

Jedním z klíčových faktorů při rozhodnutí přijmout ve F1 novou výzvu bylo, že vrchol motorsportu kráčí vstříc udržitelnosti, což je v souladu se směřováním Hondy, která si dala za cíl uhlíkovou neutrálnost. F1 pro nás bude platformou pro vývoj elektrických technologií,“ řekl generální ředitel Hondy, Tošihiro Mibe.

Připomeňme, že od roku 2026 bude smět pohonná jednotka čerpat více energie z baterií, přestože výkonnější MGU-K bude muset dohánět ztráty z vyškrtnutí MGU-H, tedy motorgenerátoru tepelné energie, který se v silničních automobilech neuplatnil. A spalovat se bude výhradně palivo vyrobené z obnovitelných zdrojů.

Mají se fanoušci Fernanda Alonsa radovat? Pokud by španělský matador vydržel dostatečně dlouho, mohl by opět sedět v továrním týmu. Málokdo si však ještě dokáže Alonsa představit v reklamě na nový automobil Honda, po tak tvrdé kritice, jakou musela Honda snášet, když Alonso závodil za McLaren. Následně ve Vytrvalostním mistrovství světa závodil za konkurenční Toyotu a v IndyCar pak už nikdy nezávodil s motorem Honda. Pokud bude moci Honda mluvit do výběru jednoho z jezdců, v ohrožení určitě nebude místo Lance Strolla, syna majitele týmu. Prozatím však Honda jakoukoli zahořklost popírá.

Kanaďan Stroll se dohodl s japonskou Hondou. Jak do toho zapadá britská automobilka Aston Martin? Foto: Aston Martin

Za zmínku ještě stojí, že Honda přiznala rozhovory s více týmy. Hlavními podezřelými jsou McLaren a Williams.

Oslovili jsme spoustu týmů, vedli spoustu diskusí, přestože jsme ještě sami nevěděli, jestli chceme zůstat po roce 2025. Několik týmů nám dalo fantastické nabídky, avšak zaujalo nás nadšení a odhodlání týmu Aston Martin zařadit se mezi vítězící týmy stůj co stůj. Jeho vize a nadšení je velmi podobné vizi a nadšení Hondy,“ řekl Mibe.

Až šest výrobců motorů by se tedy mělo zapojit do sezony 2026, které se zúčastní deset nebo jedenáct týmů.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Aston Martin