Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Grosjean zamíří za oceán

Grosjean zamíří za oceán

Francouz ale nebude závodit na oválech

S úplně novou jezdeckou dvojicí vstoupí do letošního ročníku tým Dale Coyne Racing. Coby pilota vozu s číslem 18 oznámila stáj Eda Jonese, který za tým závodil v roce 2017. Druhý vůz bude ve většině závodů řídit expilot formule 1 Romain Grosjean. Místo devatenáctky ponese vůz číslo 51, což bude reflektovat spolupráci s týmem z NASCAR Rick Ware Racing. Do Indy500 a dalších vybraných závodů navíc stáj nasadí třetí monopost s číslem 52.

„Jsem nadšený z příležitosti závodit ve Spojených státech v NTT IndyCar Series. Měl jsem pro letošní rok různé nabídky, ale rozhodl jsem se pro IndyCar, protože je to jedna z mých oblíbených sérií. IndyCar má mnohem vyrovnanější pole oproti tomu, co jsem zatím v kariéře zažil. Bude vzrušující bojovat opět o vítězství a stupně vítězů. Moje levá ruka se stále hojí, ale jsem připravený vrátit se do závodního vozu a zahájit novou kapitolu v mé kariéře,“ řekl účastník 181 velkých cen formule 1 Grosjean.

Přiznal, že původně bylo v plánu, že bude závodit i na oválech. Rozhodnutí ale změnil po nehodě v Bahrajnu. S týmem se poprvé spojil před závodem v Imole. „Dal nám nabídku a já měl odjet celý šampionát, ale pak se stalo to, co se stalo v Bahrajnu. Chvíli jsem si tam myslel, že je po mně,“ citoval web Racer.com francouzského závodníka.

„Coby otec tří dětí musím na ně brát při rozhodování ohled, a teď se na to necítím. Nejde ani tak o mě, jako o moje děti, moji ženu. Nechci riskovat na oválech, speciálně na těch dlouhých. Možná bych mohl zkusit třeba Gateway, ale superspeedway, to si myslím, že s ohledem na moje děti a moji ženu nemohu riskovat,“ dodal Grosjean.

Na Grosjeanově voze bude Coyne spolupracovat s majitelem týmu z NASCAR Rickem Warem. Sedmapadesátiletý rodák z Los Angeles pomůže Coyneovi rozšířit tým na tři vozy. Ty nasadí do vybraných závodů. Spekuluje se o tom, že ve třetím voze se představí Cody Ware, pětadvacetiletý syn Ricka Warea, který má na kontě závody v NASCAR a v asijské série Le Mans.

Ed Jones. Foto: IndyCar

Coyne na svém dalším voze spolupracuje s Jimmym Vasserem a Jamesem Sullivanem, kteří předtím společně s Kevinem Kalkhovenem tvořili tým KVSH Racing. Tento vůz v minulosti pilotovali Sébastien Bourdais a v posledních letech Santino Ferrucci. Ferrucci ale odchází do NASCAR. Tým oznámil, že do kokpitu usedne Ed Jones.

„Jsem opravdu nadšený, že se v roce 2021 připojím k týmu Coyne Vasser Sullivan. Začal jsem svoji kariéru v IndyCar s Dalem. Jimmy a Sulli spolu dosáhli mnoha úspěchů a kombinace Coyne – Vasser – Sullivan se v posledních třech letech osvědčila,“ uvedl Jones.

Jones zažil s Coynem v roce 2017 úspěšný debut v IndyCar, po roce jej ale zlákal tým Chipa Ganassiho. Pro Ganassiho Jones nebyl první volbou, ale až několikátou poté, co jezdci, o které stál, si našli místa jinde. S výsledky mladého pilota narozeného v Dubaji nebyl Ganassi spokojen a po roce se s ním rozloučil. Na Jonese zbyly jen závody na městských a silničních okruzích za tým Eda Carpentera. Vloni v IndyCar nezávodil vůbec.

Zdroj: indycar, úvodní foto: Haas