Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Hloupí Američané to dokázali

Hloupí Američané to dokázali

F1 má fungující rozpočtový strop.

Mnozí tvrdili, že ve světě F1 nemůže nikdy fungovat. Že se to nedá. A kdyby se to náhodou dalo, bude to konec F1. A i kdyby to nebyl konec F1, velké týmy s tím nikdy nebudou souhlasit. Ale ono se to podařilo. Týmy F1 již několik měsíců pracují pod rozpočtovým stropem, i když nemusí být dokonalý. A Greg Maffei, generální ředitel americké společnosti Liberty Media, které série patří, z toho má velkou radost.

"Po recesi v roce 2009 se Bernie Ecclestone a Max Mosley pokusili zavést rozpočtový strop a nepovedlo se jim to," připomíná Maffei. "A pak jsme přišli my, hloupí Američané. Co už my můžeme vědět o F1? Řekli jsme, že to chceme udělat a oni nás vysmáli. Chase (Carey, bývalý generální ředitel F1, také Američan) to dokázal. Všechny zásluhy jdou jemu a jeho týmu.

Chase odvedl skvělou práci, otočil kormidlem a dal sportu správný kurz. Získal podpisy pod novou Concordskou smlouvu a rozpočtový strop. Necháváme si ho v nevýkonné funkci. Občas mi ho bylo až líto, vždyť to já mu dal tu nezáviděníhodnou práci létat po celém světě a jednat se vzdorovitými týmy. Ale Chase je bojovník, zabojoval za správnou věc a změnil sport k lepšímu.

Bernie Ecclestone vytvořil produkt a také si zaslouží nesmírně uznání. Ale neměl žádnou dlouhodobou vizi. A zdědili jsme po něm pořadatele závodů žijící v přesvědčení, že držitel komerčních práv, tedy my, jsme jejich nepřítelem. Stejné nepřátelství bylo mezi týmy a F1, tedy námi. Nyní je tam úplně jiná atmosféra. Všichni chápou, že jsou součástí jednoho ekosystému."

Američané Maffei a Carey změnili F1 a umožnili jí projít krizí bez ztráty jediného týmu. Foto: Liberty Media

Zdroj: f1i, úvodní foto: