Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Verstappenův vůz byl téměř neřiditelný

Verstappenův vůz byl téměř neřiditelný

Red Bull má najednou velký problém s motory.

Max Verstappen v Maďarsku po havárii v prvním kole dojel na desátém místě (devátém, pokud bude potvrzena diskvalifikace Sebastiana Vettela). Po závodu potvrdil, co nám všem bylo jasné, když jsme sledovali improvizované opravy aerodynamiky v boxové uličce a následně jeho trápení na trati. Uměním bylo už udržet ten vůz na trati až do cíle.

"Opět mi závod zničil Mercedes. Samozřejmě z toho nemám radost," řekl Verstappen v rozhovoru pro Sky F1. "Jako bych přišel o polovinu vozu. Celý deflektor byl pryč a poškozena byla i podlaha. Opravdu byl téměř neřiditelný. Snažil jsem se až do konce a dojel desátý, což se sice počítá, ale náš cíl byl jiný. Prostě jsem velmi zklamaný."

Kolize s vozy Mercedesu si začínají vybírat daň na motorech. Jezdec má na sezonu přiděleny pouze po tři kusy z každé z hlavních částí pohonné jednotky. Pokud tento počet překročí, začne ztrácet pozice na startovních roštech. Honda po pátku v Maďarsku sice oznámila, že Verstappenova druhá letošní pohonná jednotka podle všeho přežila náraz s přetížením 51G v Silverstone, jenže po kvalifikaci její inženýři změnili názor.

Nizozemský závodník se na start závodu postavil s novým spalovacím motorem, MGU-K i MGU-H, turbodmychadlem a výfukem. Naštěstí se jednalo pouze o třetí pohonnou jednotku a byla stejné specifikace jako ta použita v kvalifikaci a vyhnul se trestu (což byla nakonec ve skutečnosti smůla, protože při startu ze zadních pozic by se Verstappen pravděpodobně vyhnul haváriím).

"Při kontrole po kvalifikaci jsme v Maxově pohonné jednotce zpozorovali něco, co se pravděpodobně objevilo v průběhu víkendu a pravděpodobně je následkem nehody v Silverstone," napsala Honda v tiskové zprávě.

Inženýři Hondy objevili prasklinu na nespecifikovaném místě. Celá pohonná jednotka je dnes nejspíš už v Japonsku, kde se ji japonští inženýři pokusí zachránit. Pokud se to nepodaří, Verstappen bude mít k dispozici pouze jednu už hodně opotřebenou a jednu použitou v Maďarsku, přičemž je před ním ještě 12 z 23 závodů letošní sezony.

A Sergio Pérez na tom není o moc lépe. První kolo závodu nedokončil právě proto, že tým na dálku zjistil, že Valtteri Bottas mu svým nárazem poškodil pohonnou jednotku. Christian Horner prý nevěří, že se ji Hondě nepodaří zachránit, což by znamenalo, že Pérez bude ve Spa-Francorschamps startovat s novou.

V neděli večer bylo v táboře Red Bullu hodně smutno. Foto: Red Bull

Zdroj: MotorsportWeek, Sky, úvodní foto: Red Bull