Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Renault se rozloučil se svým šéfem motorů

Renault se rozloučil se svým šéfem motorů

Taffin odchází jako poslední ze staré party.

Dodavatel motorů Renault se rozloučil se svým technickým ředitelem motorů, Rémim Taffinem. Přestože v této funkci byl pouze od roku 2016, s Renaultem i celou F1 má dlouhou historii.

Byl závodním inženýrem pěti jezdců včetně Fernanda Alonsa v době, kdy s týmem Renault získával své mistrovské tituly. Než Renault stáhl svůj tovární tým, Taffin se začlenil do struktur dodávajících motory zákazníkům a když na začátku neúspěšného roku 2014 došlo v továrně na motory Renaultu k personálnímu zemětřesení, začal fungovat jako spojka mezi továrnou a týmy. Jeho nástup do funkce technického ředitele motorů byl spojen s obnovením tovární stáje Renaultu.

Plány na velký úspěch týmu Renault se však nepovedlo naplnit, tým přebrala dceřiná značka Alpine a už jsou pryč bývalý generální ředitel, Cyril Abiteboul, bývalý technický ředitel šasi, Nick Chester, jakož i bývalý prezident Jérôme Stoll.

Bylo oznámeno, že Taffin odchází po vzájemné dohodě a s vědomím, že udělal vše podstatné pro úspěch v roce 2022. Renault totiž plánuje příští rok přijít s novou pohonnou jednotkou. Na začátku příštího roku přitom má být vývoj všech pohonných jednotek ve F1 do značné smíry zmrazen a výrobci se soustředí na vývoj další generace. Renault nehledá nikoho nového na Taffinovu pozici, místo toho přerozdělí povinnosti mezi jeho bývalé podřízené.

Taffin byl při návratu továrního týmu Renaultu. Jeho opětovný odchod přečkal pouze o půl roku. Foto: Renault

Zdroj: Alpine, f1i, úvodní foto: Renault