Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Tým Renault oficiálně končí

Tým Renault oficiálně končí

Příští rok ho nahradí Alpine

Automobilka Renault oficiálně oznámila, že tým z Enstone už neponese její jméno, ani její typické žluto-černé lakování. Tvrzení některých zahraničních novinářů ze začátku minulého víkendu se ukázala být pravdivá. Počínaje rokem 2021 bude tým reprezentovat jinou značku z portfolia automobilky. Jeho celé jméno bude znít Alpine F1 Team.

Lakování bude modré, což je tradiční barva francouzských týmů v motorsportu. Součástí lakování má být i francouzská trikolóra. Sportovní značka Alpine má tradici v závodech sportovních vozů a naposledy se pokoušela uspět v kategorii LMP2 vytrvalostního mistrovství světa.

Jméno Renault se z F1 nevytrácí, nadále ho ponesou pohonné jednotky dodávané týmu Alpine a později i zákazníkům, pokud si Renault nějaké najde.

"Bude to velká změna," řekl Luca de Meo, nový generální ředitel Renault Group. "Renault tady byl dlouho a zůstane na voze jako dodavatel motorů, takže nemizí. Formuli 1 plánujeme využít jako platformu pro značku, kterou chceme interně posílit. Renault je skvělá značka, ale Alpine do světa F1 sedí ještě lépe."

Už když vyhrával Fernando Alonso s předchůdcem dnešního týmu Renault, často se mluvilo o tom, že ne sportovně vnímaná značka nedokáže z vítězství ve F1 vytěžit tolik, jako například Ferrari. Diváci si totiž těžko spojí vítězství vozu F1 s technologiiemi v cenově dostupných automobilech nesoucích logo Renaultu.

Naopak McLarenu se během desetiletí velmi slušně rozjel byznys s luxusními sporťáky. Tým Mercedes má ve jménu sportovní značku AMG a pracuje na hypersportu pojmenovaném Mercedes-AMG Project One. Nejnovějším přírůstkem v současném poli F1 je sportovní značka Alfa Romeo a z Racing Pointu bude příští rok neméně akční Aston Martin.

"Já věřím, že formule 1 by měla být šampionátem konstruktérů se značkami automobilů, po kterých lidé touží. Pak může platit staré známé: Závoď v neděli, prodávej v pondělí!“ dodal De Meo.

Renault chystá pro značku Alpine velkou budoucnost a formule 1 je součástí plánu. foto: Renault

Zdroj: originální materiál redakce, titulní foto: Renault