Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alpine v Austrálii poprvé využije Doohana

Alpine v Austrálii poprvé využije Doohana

Bude týmu pomáhat na simulátoru

Jack Doohan se od letošního roku stal členem akademie stáje Alpine. Syn pětinásobného mistra světa v závodech silničních motocyklů Micka Doohana se k francouzské značce přesunul od Red Bullu, jehož chráněncem byl od sezony 2018 až do loňska. A během Velké ceny Austrálie bude Doohan moct být týmu Alpine poprvé po ruce i během závodního víkendu. V továrně v britském Enstone totiž bude testovat na simulátoru.

"Osobně Velkou cenu Austrálie nenavštívím, protože  od 12. do 14. dubna budu s F2 testovat v Barceloně. Původně jsem tam jet měl, ale byl bych tam jenom od středy do pátku, a to by se zkrátka nevyplatilo. Nakonec ji strávím na simulátoru a budu týmu během závodního víkendu pomáhat, což bude skvělé. Podporou během podniku F1 budu poprvé, takže jsem nadšený. Můžu říct, že to budu brát vážně," říká devatenáctiletý rodák z Gold Coastu, který letos ve F2 závodí za tým Virtuosi.

Pro práci na simulátoru během závodních víkendů Alpine obvykle využívá Olivera Rowlanda s Jordanem Kingem. Pro Velkou cenu Austrálie ale nebude k dispozici ani jeden. Ve stejném termínu se totiž uskuteční v italském Římě dva závody formule E, kde jak Rowland, tak King budou mít povinnosti. Zatímco Rowland v elektrické sérii závodí za Mahindru, King působí u indické stáje jako vývojový jezdec.

Loňský vicemistr FIA F3 Doohan letos zažívá první kompletní sezonu ve F2, kde se objevil již při posledních dvou loňských podnicích. Letošní první dva závodní víkendy mu ale nevyšly podle představ. Nejednou sice ukázal rychlost, například když vyhrál bahrajnskou kvalifikaci nebo když zajel nejrychlejší kolo při hlavním závodě v Džiddě, nejlépe ale v závodě dosáhl na devátou příčku a v průběžném pořadí šampionátu je se šesti body pouze čtrnáctý. Potkal ho totiž nejeden problém.

Jeho boj o vítězství při hlavním závodě v Bahrajnu zhatilo poškození předního křídla po kontaktu s Poruchairem. V Saúdské Arábii zase musel do obou závodů startovat z posledního místa kvůli nedostatečnému množství paliva ve voze po skončení kvalifikace. Při sprintu v Džiddě navíc nedojel poté, co zavinil kolizi s Loganem Sargeantem.

Jack Doohan letos závodí ve F2 za tým Virtuosi. Foto: Virtuosi



Doohan není jediným členem akademie Alpine. Kromě něj jsou její součástí také další pilot F2 Oliver Caldwell i závodníci FIA F3 Victor Martins s Caiem Colletem. Mezi chráněnce Alpine patří také jezdec evropské regionální formule Hadrien David, pilotka ženské W Series Abbi Pullingová, závodník španělské F4 Nikola Tsolov a motokáristé Matheus Ferreira s Keanem Nakamurou-Bertou.

Podle nového pravidla musí letos každý tým nasadit do dvou volných tréninků jezdce, který ve F1 dosud neodjel více než dvě velké ceny. Alpine ale tuto šanci nejspíš nedá nikomu z výše zmíněných pilotů, ale svému rezervnímu jezdci Oscarovi Piastrimu. Loňský šampion F2 pro letošek nesehnal ve F1 závodní sedačku a sezonu 2022 tak tráví v roli rezervního jezdce Alpine, v níž se připravuje na svůj případný vstup do F1 v roce 2023. Společně s Alpine je přítomen na všech závodních víkendech, kdyby musel zaskočit za Fernanda Alonsa nebo Estebana Ocona. V případě potřeby je ale jako náhradník k dispozici také McLarenu.

Zdroj: Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: Virtuosi