Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Piastri bude k dispozici také McLarenu

Piastri bude k dispozici také McLarenu

Britská stáj dá šanci i Hertovi

Poté, co po loňském zisku titulu ve F2 nesehnal závodní sedačku ve F1, měl Oscar Piastri strávit letošní rok výhradně v pozici rezervního pilota Alpine. Zde se bude připravovat na svůj potenciální vstup do královny motorsportu od roku 2023 a s francouzskou stájí absolvuje i dva volné tréninky. Podle nových pravidel totiž musí letos každý z týmů ve dvou volných trénincích dát šanci jezdci, který dosud ve F1 absolvoval nejvýše dvě velké ceny.

Kromě toho ale bude Piastri také po ruce McLarenu. Stáj z Wokingu totiž s Alpine uzavřela dohodu, podle které může Australana povolat jako náhradníka v případě, že Lando Norris nebo Daniel Ricciardo nebudou moci do některého ze závodů nastoupit.

„Jelikož chceme našim mladým talentům nabídnout co nejvíce příležitostí k závodění, dohodli jsme se s McLarenem, že může povolat našeho rezervního jezdce Oscara Piastriho, pokud by jeden z jeho jezdců nemohl závodit. Oscar ale má stále smlouvu s Alpine, které pro něj bude prioritou,“ uvedlo Alpine ve své tiskové zprávě.

Oznámení přichází krátce poté, co Daniel Ricciardo musel vynechat ze zdravotních důvodů celé bahrajnské testy. Zatímco během prvních dvou dnů se necítil dobře, před začátkem třetího byl pozitivně testován na koronavirus. Australan už se ale podle svých slov cítí lépe a očekává se, že by měl Velkou cenu Bahrajnu, která je na programu příští týden, stihnout.

Daniel Ricciardo se sice nakazil koronavirem, začátek sezony by ale neměl zmeškat. Foto: McLaren


Piastri nebude během sezony jedinou možností McLarenu, po které bude moci sáhnout jako po náhradníkovi. Britská stáj totiž má také dohodu s Mercedesem, podle které může využít i její rezervní jezdce – Stoffela Vandoorna a Nycka de Vriese. Na seznamu rezervních jezdců McLarenu najdeme i někdejšího pilota stájí Force India a Williams Paula di Restu.

Pokud by ale Ricciardo čistě teoreticky přeci jen nemohl v prvním závodě sezony nastoupit, musel by McLaren vybírat pouze mezi dvěma ze svých čtyř náhradníků – Piastrim a De Vriesem. Vandoorne a Di Resta budou totiž příští víkend v americkém Sebringu. Zatímco Di Resta se zde zúčastní závodu WEC na tisíc mil, Vandoorne nastoupí ve dvanáctihodinovém závodě šampionátu IMSA.

Piastri ale není jediným pilotem, který bude mít letos nově co do činění s McLarenem. Britská stáj totiž také oznámila, že v letošním roce dá šanci poprvé otestovat vůz F1 současnému jezdci IndyCar Coltonu Hertovi. Američan usedne do loňského monopostu stáje s označením MCL35M.

„Colton ukázal v IndyCar svůj talent a bude zajímavé vidět, jak se přizpůsobí vozu F1. Věříme, že mu náš testovací program poskytne cenné zkušenosti, ukážou se výhody toho, že bylo povoleno testování s rok starými auty (do loňského roku musely týmy využívat minimálně dva roky starý vůz – pozn. red.) a že se v nich předvedou jezdci se slibnou budoucností,“ uvedl šéf McLarenu Andreas Seidl.
Colton Herta dosud vyhrál v IndyCar šest závodů. Foto: Andretti Autosport


Podrobnosti ohledně letošního testovacího programu McLarenu s loňským vozem budou teprve představeny. Je ale možné, že si Herta vyzkouší i aktuální vůz McLarenu. Tým se totiž stále nerozhodl, koho z jezdců s nejvýše dvěma starty ve velkých cenách na kontě nasadí do dvojice volných tréninků. Kromě Herty by tuto šanci mohl dostat například i jeden z jeho soupeřů v IndyCar Patricio O´Ward. Mexičan, který v americké sérii hájí právě barvy McLarenu, se už u stáje s monopostem F1 svezl loni při posezonních testech v Abú Zabí.

V souvislosti s F1 bylo jméno Coltona Herty spojováno už loni. Tehdy se totiž mluvilo o možnosti, že by Michael Andretti koupil většinový podíl u Alfy Romeo. V takovém případě by nejspíš přišel do F1 spolu s ním i Herta, který za jeho tým závodí v IndyCar. Z toho ale nakonec sešlo. Další šance by pro Američana mohla přijít v roce 2024. Michael Andretti se totiž svých ambicí na vstup do F1 stále nevzdal a rád by se připojil od sezony 2024. Na svého jezdce v královně motorsportu čeká USA od roku 2015. Tehdy absolvoval za tým Manor Marussia pět závodů Alexander Rossi.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: Alpine