Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Clark to měl s autem jako se slečnou

Clark to měl s autem jako se slečnou

Pro Stewarta je ale až druhým nejlepším

Na to, kdo byl nejlepším jezdcem v historii MS F1, jsou v roce sedmdesátého výročí šampionátu tázáni mnozí. Ve svých odpovědích bohužel vesměs vycházejí z vlastních zážitků a tak se vyslovovaná jména pořád opakují – Schumacher, Senna, Hamilton…

Z této řady vystoupil Jackie Stewart. Trojnásobný mistr světa z přelomu šedesátých a sedmdesátých let zabrousil mnohem hlouběji do minulosti.

K těm největším ovšem patřil i sám Jackie Stewart (na snímku s tyrrellem na trati VC Monaka 1973). Foto: archiv

Mnozí se snažili z auta dostat více, než v něm bylo. Od Jima Clarka jsem se naučil, že to takhle nefunguje. Všímal jsem si, jak jemně s vozem zacházel. Tvrdil, že je to jako ve vztahu s mladou dámou. Čím více se jí věnuješ, tím tě má raději. Pro mě je to druhý nejlepší závodník všech dob,“ prohlásil v podcastu In The Pink.

Měl ovšem jednu slabinu. V běžném životě byl příšerně nerozhodný. Tak dlouho se rozmýšlel, do kterého kina půjde, až mu všude zavřeli před nosem. Jakmile ale odstartoval do závodu, stal se z něj úplně jiný člověk.

Koho potom ale považuje za absolutní jedničku? „Juana Manuela Fangia,“ nezaváhal ani na sekundu Stewart. „Druhý je Clark před Schumacherem, Prostem a Sennou.

Zdroj: FORMULE.cz