Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Stewart připomíná význam tradičních závodů

Stewart připomíná význam tradičních závodů

F1 se nesmí vzdát svého evropského dědictví.

Není překvapením, že živé legendy Formule 1 zarmoutila zpráva o ztroskotání jednání mezi německými okruhy a Berniem Ecclestonem. Letos se proto nepojede na Nürburgringu ani na Hockenheimringu, přitom to není tak dávno, co byly součástí kalendáře oba světoznámé německé okruhy. Jackie Stewart, trojnásobný mistr světa, vyzval Bernieho Ecclestona, aby při jednáních s tradičními okruhy nezapomínal na to, že to jsou kořeny Formule 1.

"Měli by respektovat historii. Některé země by nikdy neměly vypadnout z kalendáře. Je skvělé, že máme velkou cenu ve Spojených státech, Velkou cenu Brazílie, Bahrajn a že se chystáme objevovat nové země, ale musíme si také vážit své dědictví," řekl Sir John Young "Jackie" Stewart během rozhovoru s redaktorem f1pulse.

Německo přitom přišlo o velkou cenu v době, kdy F1 kraluje Mercedes, v jednom z jeho vozů jezdí Nico Rosberg a Sebastian Vettel získal své první vítězství v barvách Ferrari. Brita Němcovo vítězství potěšilo, je vítanou změnou.

"Je to vítaná změna. S výjimkou posledního závodu tu máme víceméně totální dominanci a to pro F1 není dobré. Mohlo by jí to ublížit stejně, jako dominance Michaela Schumachera a Ferrari, během níž klesla TV sledovanost i návštěvnost na okruzích. Potřebujeme širší konkurenci a více vítězů, abychom nehráli stále stejnou písničku. Doufám, že to ze strany Ferrari nebyl pouze jednorázový zázrak, ale na Mercedes nyní asi nikdo nemá."

Podle sázkových kanceláří má k titulu nejblíže Lewis Hamilton. Pokud by se jejich očekávání naplnila, byl by to už Hamiltonův třetí titul a spolu se Stewartem by tak byli nejúspěšnějšími britskými jezdci F1.

"Pokud Lewis letos dorovná moje tři tituly, vůbec se nebudu zlobit. Jsem si jistý, že jich bude mít ještě víc," řekl bývalý jezdec, kterému se podařilo vyhrát 27 ze svých 99 závodů.