Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Zraněný Stewart může na Chase For The Cup zapomenout

Zraněný Stewart může na Chase For The Cup zapomenout

Trápení trojnásobného šampiona.

Tony Stewart (nar. 20. května 1971) byl v neděli 11. srpna propuštěn z nemocnice v Severní Karolíně. Strávil tam šest dní po té, co si v pondělním závodě okřídlených Sprint Car zlomil lýtkovou a holenní kost pravé nohy.

Závod se jel na půl mílové, prašné trati Southern Iowa Speedway v Oskaloose. Vozidlo Tonyho Stewarta se dostalo do problémů (pravděpodobně) po problému s pravou zadní pneumatikou. Stewart předvedl několik přemetů, po kterých může být rád, že to odnesla pouze noha.



Jak někteří jezdci těchto závodů uvádí, účastní se jich proto, že je zábava tyto vozy řídit a že si u takového závodu odpočinou od důležitějších sérií jako je třeba Sprint Cup. Tony Stewart si teď bude muset od Sprint Cupu odpočinout trochu více než by asi chtěl.

Už v úterních ranních hodinách byl totiž Smoke převezen na sál a operován. Druhá operace jej čekala ve čtvrtek, kdy mu do holenní kosti byla vložena tyč ze speciální ocele. Právě ta má totiž zajistit, že se kost bude držet ve správné poloze a nedojde k nefyziologickému srůstu.

Doktor Walt Beaver řekl, že na zotavení takového zranění je standardně zapotřebí měsíc až dva. Vše ale ovlivňuje spousta jiných faktorů. Tony Stewart má podle jeho slov výhodu, že u výkonu sedí. Takový běžec by na zotavení potřeboval mnohem více času. Nevýhodou na druhou stranu je, že by mohlo dojít k nebezpečným krevním sraženinám.

Gene Hass, spolumajitel týmu Stewart-Hass Racing se k situaci vyjádřil slovy: „Tony je zraněný, to pro nás není vůbec dobré, ale mohlo být ještě hůř.“ Zároveň Gene doufá, že se Tony bude moci k závodění vrátit co nejdříve. Jenomže už teď se s jistotou ví, že Stewart bude chybět minimálně tři týdny, čili tři závody.

Watkins Glen byl první ze závodů, který musel Smoke vynechat. Před tímto závodem byl v šampionátu na krásném jedenáctém místě a se slušnou šancí na postup do CFTC. Po odjetí se ale díky své nepřítomnosti propadl až na sedmnáctou pozici. Chybět ve své čtrnáctce bude i v nadcházejícím závodě v Michiganu. O tom, kdo jej nahradí, se spekulovalo a zdá se, že je vybráno. Adepti byli dva - Regan Smith a Austin Dillon. Právě mladičký Austin Dillon (nar. 27. dubna 1990) byl nakonec vybrán jako náhrada pro Michigan. Další závodní víkend se bude odehrávat v Bristolu a i tam bude Smoke na sto procent chybět. Další vývoj je zatím ve hvězdách, nicméně letošního CFTC se Tony s určitou jistotou nezúčastní.

Podobný osud prožíval Denny Hamlin, který se musel po zranění obratle, také vzdát několika závodů. Zranění utrpěl během závodu na Auto Club Speedway v Kalifornii a do svého vozu se vrátil (i když jenom částečně) až v Talladeze. Vynechal tedy čtyři závody, ačkoli bylo věštěno, že jich vynechá až šest. Nicméně Tonyho zranění je načasováno mnohem hůře než u Hamlina.

Přesto můžeme Stewartovi držet palce, aby se i on dokázal vrátit do závodního vozu dříve, než je mu právě teď předpovídáno.