Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Villeneuve získal první vítězství po třinácti letech

Villeneuve získal první vítězství po třinácti letech

Kanaďan vyhrál závod evropských NASCAR

V italské Vallelunze tento víkend vrcholí letošní sezona seriálu NASCAR Whelen Euro Series. Při závěrečném podniku jsou oproti předchozím závodům ve hře hned dvojnásobné body. Závěrečné klání může přitahovat i pozornost českých fanoušků. Martin Doubek se totiž v průběžném pořadí kategorie EuroNASCAR 2 nachází na druhém místě se ztrátou pouhých tří bodů na vedoucího Tobiase Dauenhauera. V akci ale můžeme vidět mimo jiné i mistra světa F1 z roku 1997 Jacquese Villeneuvea, který závodí ve vrcholné třídě EuroNASCAR Pro.

A právě Villeneuve měl v sobotu velký důvod k radosti. Kanaďan, který v seriálu NASCAR Whelen Euro Series účinkuje od roku 2019, si totiž dojel v prvním závodě víkendu pro vítězství a po dlouhých třinácti letech znovu stanul na nejvyšším stupni.

Slibně dopadla pro Villeneuvea už ranní kvalifikace. V ní nestačil pouze na Alona Daye a pro start prvního závodu si vyjel druhé místo. Hned v úvodních metrech se navíc dostal do vedení a v dalších kolech dokázal poodjet. Pak ale přišla zpráva, která jeho šancím na vítězství uštědřila nemalou ránu. Bylo totiž zjištěno, že ulil start a za to ho sportovní komisaři potrestali pětisekundovým trestem. Villeneuve ale zůstal i ve zbytku závodu na čele a jelikož v závěru navýšil svůj náskok na více než šest sekund, mohl se radovat z triumfu.

Jacques Villeneuve získal své první vítězství v NASCAR Whelen Euro Series. Foto: Academy Motorsport



Naposledy Villeneuve vyhrál v květnu roku 2008. Tehdy jako tovární pilot Peugeotu ovládl vytrvalostní závod Le Mans Series na 1000 kilometrů. Kromě něj tehdy tvořili vítěznou posádku i další bývalý pilot F1 Marc Gené a Nicolas Minassian. Dnešní triumf ve Vallelunze je teprve druhým Villeneuvovým vyhraným závodem od sezony 1997, kdy se stal s Williamsem mistrem světa F1.

Ve vrcholné kategorii NASCAR Whelen Euro Series sice Villeneuve dnes vyhrál poprvé, na stupně vítězů zde ale vystoupil už pošesté. Již v roce 2019 si totiž v seriálu připsal tři třetí místa. Loni pak přidal jednu druhou příčku a letos dojel třetí při prvním závodě v chorvatském Grobniku.

Výsledky závodu: 1. Jacques Villeneuve (Kanada, Academy Motorsport, EuroNASCAR FJ), 18 kol, 2. Vittorio Ghirelli (Itálie, Not Only Motorsport, Chevrolet Camaro) +6,307, 3. Gianmarco Ercoli (Itálie, Caal Racing, Chevrolet Camaro) +6,911.

 

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Academy Motorsport