Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Kde se vzaly a kdo jsou Miss Sprint Cup?

Kde se vzaly a kdo jsou Miss Sprint Cup?

Všudypřítomné úsměvy těchto krásných žen.

I ženy milují motorsport, závodnice jako takové jsou toho živým důkazem. O těch, které zlákalo závodění v NASCAR, jste se mohli dočíst v článku NASCAR - když závodí ženy. A není to jenom závodění, Christmas Abbott přesvědčila svět o tom, že Pit Road nepatří jenom mechanikům, ale může patřit i mechaničkám.

Jenomže když vyrazíte na NASCAR víkend, narazíte ještě na „jeden druh“ žen oděných v protipožárních oblecích s logy série NASCAR Sprint Cup. Všudypřítomné úsměvy těchto krásných žen (přesněji trojlístku dam) prostě nemůže nikdo přehlédnout. Mnozí tuší, a ostatním prozradil titulek článku, že se jedná o takzvané Miss Sprint Cup. Dámy, které moderují všelijaké události, exhibice, večery, aukce, charitativní akce, jsou neustále poblíž závodního kolotoče a v neposlední řadě jsou poblíž jezdců a především potom vítězů.

Abychom se opravdu dověděli, odkud Miss Sprint Cup přišla, musíme se vrátit do dob Grand National, do továrny RJ Reynold Tabaco. Právě tam se v roce 1971 daly do pohybu ty správné věci, které daly za vznik této tradici.

Majitel firmy, tehdejší hlavní sponzor nejvyšší závodní série dnešního NASCARu totiž chtěl svůj byznys pozvednout ještě víc. A tak jednoho dne vyšel ven a hledal dívku, která by během závodu šla na závodní okruh a rozdávala (propagovala) cigarety (šetrně především lidem, kteří vypadají jako kuřáci). Naštěstí nemusel chodit daleko, ve stejné budově pracovala Marylin Green. Dnes ji mnozí znají jako „dlouhonohou holku s cigaretami“ nebo jako historicky první Miss Winston. Jí se stala roku 1971 a pod tímto titulem strávila i sezónu 1972. Tato cigaretová strategie se tedy stala důvodem vzniku pojmu Miss Winston/ Miss Sprint Cup. 

Děvčata místo původních bikin začala nosit slušivé košile, bílé sukně a bílé kozačky. Před závodem vždy nabízely cigarety, a tak vešla do podvědomí veřejnosti. Marilyn Green byla tehdy přímo během závodu oslovena tehdejší televizní společností, jestli by neudělal rozhovor s jezdcem. Marilyn měla závodění ráda a nemohla uvěřit tomu, jaké příležitosti se jí dostává a šance se chopila. Od té doby se funkce Miss Winston přetransformovala do podoby, jakou má vlastně dnes. Krásné slečny, které postávají kolem, rozdávají úsměvy, dělají rozhovory a moderují.

Marilyn Green se později začala tomuto vznikajícímu fenoménu věnovat. Po několika letech zřizuje agenturu, která verbuje nové nástupkyně a pečuje o ty stávající.

Miss Winston/Sprint Cup se zapsaly do mnoha srdcí, dokonce i do srdcí jistých závodníků. Například Miss Winston Patti Petty - manželka Kyla Pettyho, Derrike Cope byl několik let ženatý s Renee White. Andy Petree si vzal Patrice McBride. Jeff Gordon byl ženatý s Broooke Sealey. A v neposlední řadě i Eddie Bierschwale si vzal Miss Winston - Denise Lowny (Miss Winston 1986-1987).

Po změně sponzora bohužel tyto dámy vymizely. Dnes tedy neexistuje žádná Miss Nextel. V roce 2008 se ale v tradici opět pokračovalo. Miss Sprint Cup opět zářily na televizních obrazovkách a dělaly četné rozhovory s jezdci.

Jaké jsou povinnosti Miss Sprint Cup? Rozhodně toho není málo. Hned prvním a nejdůležitějším bodem je usmívat se. Dokonce se zdá, že by dámy mohly být pokutovány byť by se jenom na okamžik přestaly usmívat. Miss Sprint Cup je vždy přítomna na Victory Lane a doprovází jezdce při následujících rozhovorech pro televizní reportéry, dělá rozhovory s jezdci, vítězi, informuje o situaci na trati. Uvádí a moderuje exhibiční závody, vyhlašuje soutěže. Musí zdravit všechny fanoušky, vítat je. Komunikuje s fanoušky přes Facebook a Twitter. Nesmí zapomínat, že je mediální osobnost, jakýsi velvyslanec NASCAR, musí se tedy chovat vždy slušně a přívětivě a v neposlední řadě se účastní všech souvisejících akcí, popřípadě akcí charitativních. Kalendáře mají tedy dámy asi nadité.

Jak se můžete stát Miss Sprint Cup? Mezi lidmi často panuje přesvědčení, že se jedná o klasickou Miss soutěž (ano název je v první řadě zavádějící, pro neangličtináře je potřeba zmínit, že miss v tomto případě v překladu znamená slečna, nejedná se tedy o Miss - ženu vyhovující jistým podmínkám v oblasti krásy/vítězka soutěže krásy). Uchazečky se tedy nehlásí do žádné místní, regionální či dokonce národní soutěže krásy, kde by o korunku královny krásy bojovaly s ostatními uchazečkami ze sousedních států. Nemusejí se bát žádného měření mír, výšky, promenády v plavkách nebo volné/talentové disciplíny. Miss Sprint Cup je zaměstnání jako každé jiné.

Čeká Vás přihláška a pohovor. Dříve než si ale přihlášku podáte, měli byste si pročíst sérii požadavků, které agentura Marilyn model and Talent Management na tuto pozici má.

Dívka musí být příjemná, schopná vést rozhovory na obě strany a mít dostatečné povědomí o NASCAR. Dále je tu věková hranice - minimálně dvacet dva let. Uchazečka dále musí mít bakalářský titul z akreditované VŠ, ale stačí i obyčejná VŠ. Musí mít dokonalý nejen ústní ale i psaný projev, musí bezproblémově zvládat bezdrátové technologie a mít zkušenosti v oblasti propagace. Výhodou je, když dívka žije v Charlotte, nebo alespoň v regionu. Případná krása je tedy pouhou výhodou dané dívky.

Z desítek dam a slečen, které prošly touto pozicí, jmenujme alespoň několik z nich. Monica Palumbo je dnes jednou z nejdéle sloužících Miss Sprint Cup. Byla jí od roku 2008, kdy nahradila Annu-Marii Rhodes. Tim Considine - ředitel marketingového oddělení Sprintu si Monicu pochvaloval, při jejím odchodu řekl, že si Monica zaslouží být Miss Sprint Cup s velkým „M“. Nikdy nebyla zaneprázdněna, aby se nemohla věnovat fanouškům. A taková má Miss Sprint Cup být.

Anne-Marie Rhodes byla Miss Sprint Cup od roku 2007 do roku 2009. Ta se proslavila především díky vášnivé oslavě Tonyho Stewarta. Polibkem oslavoval výhru v cihelně roku 2007. V šampaňském ji zase v Talladeze vykoupal Brad Keselowski.

 

Paige Duke se promenádovala po okruzích v letech 2010-2011. Její kariéru ukončil skandál v podobě hanbatých fotografií, které se objevily na internetu. Paige všeho později litovala a uvedla, že se mělo jednat o soukromé fotografie, pořízené pro jejího přítele. Leč takový materiál si prostě nemohl nenajít cestu ven.

Kristen Beat strávila v pozici Miss Sprint Cup dvě sezóny.

Brooke Werner byla v roce 2013 třetí blond girl. Tato slečna z Greenvillu na konci března tohoto roku oznámila, že odchází. Její odchod byl velmi nečekaný, ale dle jejích slov za tím rozhodně nestojí nic špatného. 

Současná sestava je následující. Nejstarším článkem je Kim Coon, která trhá rekord a drží se již čtvrtou sezónu. Kim pochází z Floridy. Svou kariéru zahájila v NFL jako roztleskávačka. Miluje pečení a cestování - takže téměř celoroční cestovní kolotoč jí nijak nevadí. Jednoho dne by se chtěla potopit ke žralokům - samozřejmě v ochranné kleci.

Jaclyn Roney patří do krásného trojlístku od roku 2011. Pochází z Ann Arbor, Michigan. Své místo na slunci získala díky skandálu Paige Duke, která jí uvolnila místo. I ona letos trhne magickou hranici čtyř let. Miluje práci s dětmi a to je co říct, protože má v součtu šest sester a bratrů. Je velmi častou účastnicí charitativních akcí, protože i zvířata jí jsou velmi blízká.

Nejnovějším přírůstkem je brunetka Madison Martin. Dvaceti tříletá Medison pochází Marylandu. "Moje máma mě vzal na můj první závod (v Richmondu) a na pódium mě vytáhla tehdejší Miss Sprint (Monica Palumbo)," řekla Medison. "To byl vlastně můj úvod do slečny Sprint Cup a můj úvod do NASCAR.“

A protože se složení trojice Miss Sprint Cup neustále mění, pro pořádek - současně jsou to Kim Coon, Medison Martin a nově (v květnu) nastoupila Julianna White.

Na závěr si pojďme udělat takovou anketu a zvolme si svou Miss mezi Miss Sprint Cup. 

 

 

 

Zdroj fotografií: www.nascar.com, www.motorsport.com