Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Doubek se stal šampionem evropských NASCAR

Doubek se stal šampionem evropských NASCAR

Český závodník získal titul ve třídě EuroNASCAR 2

V italské Vallelunze o víkendu vyvrcholil letošní ročník NASCAR Whelen Euro Series. V tomto seriálu jsme mohli i letos vídat Martina Doubka. Český jezdec se soustředil na kategorii EuroNASCAR 2 a v té ani zdaleka nebyl jen do počtu. V úvodních pěti podnicích se mu totiž podařilo vyhrát celkem čtyřikrát a do finálového závodního víkendu, kde byl v obou závodech ve hře dvojnásobný počet bodů, vstupoval jako druhý muž průběžného pořadí se ztrátou pouhých tří bodů na vedoucího Tobiase Dauenhauera.

Doubkova ztráta na Dauenhauera, který stejně jako rodák z Litomyšle závodil za tým Hendriks Motorsport, sice byla před začátkem víkendu malá, v sobotu se ale českému závodníkovi vidina titulu trochu vzdálila. Pro start prvního závodu si totiž Doubek vyjel pouze šesté místo, zatímco Dauenhauer si zajistil první příčku. Během závodu sice Martin dokázal postupovat vzhůru a nakonec dojel jako druhý, Dauenhauer ovšem zvítězil a před posledním závodem sezony tak navýšil svůj náskok v čele šampionátu na 13 bodů.

Před nedělním kláním to tak s šancemi německého závodníka vypadalo slibně. K tomu, aby si zajistil titul, mu totiž stačilo dojet na prvním nebo druhém místě. Do závodu se navíc startovalo podle nejrychlejších kol z úvodní jízdy a i tentokrát tak stál Dauenhauer na vedoucí příčce. Doubek vyrážel jako třetí.

V sobotu sice Martin Doubek podlehl Tobiasi Dauenhauerovi, v neděli se ale smál více český závodník. Foto: NASCAR Whelen Euro Series



Hned v úvodu závodu se ale situace otočila. Dauenhauer se totiž propadl až na pátou příčku. Doubek se bezprostředně po startu posunul na druhé místo. Netrvalo ale dlouho a pokořil i Francesca Garista, což pro něj znamenalo posun do čela závodu a najednou tak směřoval za titulem. Ve zbývajících kolech se český závodník byl schopen na první příčce osamostatnit a udržel se na ní až do konce. Tento výsledek pro něj znamenal nejen páté vítězství v sezoně, ale i zisk titulu.

Tobias Dauenhauer se sice byl později schopen vrátit zpět na pódiové příčky a posunul se z pátého místa na třetí, poté ale vylétl z trati a naboural do bariéry, což mělo za následek jeho propad pořadím. Cílem nakonec projel až jako třináctý.

Výsledky prvního závodu: 1. Tobias Dauenhauer (Německo, Hendriks Motorsport, Ford Mustang) 15 kol, 2. Martin Doubek (Česká republika, Hendriks Motorsport, Ford Mustang) +0,702, 3. Francesco Garisto (Itálie, 42Racing, Shadow DNM8) +3,266.

Výsledky druhého závodu:
1. Martin Doubek (Česká republika, Hendriks Motorsport, Ford Mustang) 15 kol, 2. Naveh Talor (Izrael, Not Only Motorsport, Chevrolet Camaro) +4,580, 3. Justin Kunz (Německo, DF1 Racing, Chevrolet Camaro) +8,176.

Konečné pořadí: 1. Doubek 445, 2. Dauenhauer 428, 3. Talor 381.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: NASCAR Whelen Euro Series