Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Johnsona bude u Ganassiho na oválech střídat Kanaan

Johnsona bude u Ganassiho na oválech střídat Kanaan

Brazilský veterán tak ještě v IndyCar nekončí

Brzy šestačtyřicetiletý šampion z roku 2004 a vítěz Indy500 z roku 2013 Tony Kanaan na sklonku kariéry trefil jackpot. Letošní ročník měl být jeho rozlučkovou tour, s oblíbeným pilotem se ale ještě nejméně dvě další sezony budeme ve vybraných závodech IndyCar potkávat. A to v mnohem konkurenceschopnějším voze, než měl Kanaan doposud – na oválech bude pilotovat monopost stáje Chipa Ganassiho.

Ganassi, pro něhož Kanaan už v minulosti tři sezony závodil a ve Fontaně v roce 2014 dosáhl svého zatím posledního vítězství, bude v příští sezoně nasazovat čtyři vozy. Šampiona Scotta Dixona a Marcuse Ericssona doplní ve voze číslo 10 Álex Palou. Navíc stáj přidává monopost s číslem 48, ten na městských a silničních okruzích bude pilotovat legenda NASCAR Jimmie Johnson, který ale nestál o starty na oválech.

"Těžko slovy vyjádřit, jak jsem z tohoto oznámení nadšený. Když jsme Chip a já začali jednat o této možnosti závodit na oválech a sdílet vůz č. 48 s Jimmiem Johnsonem, nedokázal jsem si představit, že dosáhneme dohody takhle rychle. Chip Ganassi Racing je vrchol severoamerického motorsportu a být opět součástí tohoto programu s tak skvělými jezdci, to je splněný sen," uvedl Kanaan.

Pro Ganassiho by bylo nelogické nechat monopost na oválech neobsazený, jedou se na nich totiž jen čtyři závody. Dvaadvacet nejlepších účastníků v daném ročníku získá od IndyCar bonus jeden milion dolarů, což představuje 15 – 20 % ročního rozpočtu. Zrovna Ganassiho stáj bude i s "nováčkem" Johnsonem patřit k favoritům, aby na "dotovaných" příčkách skončila.

Jimmie Johnson a Scott Dixon v Indianapolisu. Foto: IndyCar

"I když se trh s jezdci zaměřuje na stále mladší a mladší piloty, zkušenost je něco, co se nedá naučit, speciálně v Indy500. A v padoku není nikdo zkušenější, než Tony. Takže když jsme potřebovali toho pravého pro náš oválový program, bylo jasné, že on je ta správná volba," prohlásil majitel týmu Chip Ganassi.

Kanaan debutoval v šampionátu CART v roce 1998, tedy v době, kdy jeho budoucímu stájovému kolegovi Palouovi byl necelý rok. Největších úspěchů dosáhl v letech 2003 – 2010, kdy závodil za tým Chipa Ganassiho. V roce 2004 získal titul, v další sezoně byl druhý.

Kanaana léta provázela smůla v Indianapolisu, ne nepodobná tomu, co ve Staré cihelně prožíval během své závodnické kariéry jeho tehdejší šéf Michael Andretti. Svoje prokletí prolomil Kanaan až v roce 2013.

Teď bude mít jednu z nejlepších možností, jak přidat svoji druhou podobiznu na Borg-Warnerovu trofej pro vítěze slavného závodu. Tým navíc oznámil, že s Kanaanem počítá nejméně v následujících dvou sezonách, víceletý kontrakt má i Johnson.

Zdroj: IndyCar, úvodní foto: IndyCar