Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jimmie Johnson chce závodit v IndyCar za Ganassiho

Jimmie Johnson chce závodit v IndyCar za Ganassiho

Pokud seženou peníze, odjede část příštích dvou sezon

Legenda NASCAR Jimmie Johnson, majitel sedmi titulů a dvou vítězství v Daytoně 500, chce téměř ve 45 letech zkusit něco nového – IndyCar Series. Johnson se dohodl s jednou z nejúspěšnějších stájí v IndyCar – týmem Chipa Ganassiho. Pokud se Ganassimu a Johnsonovi podaří sehnat sponzory, absolvuje s týmem závody na městských a silničních okruzích. A to hned v následujících dvou sezonách!

„Když jsem letos testoval Chipův vůz IndyCar, jen to ve mně zažehlo oheň. Objevil jsem, že to chci dělat ještě víc než předtím. Se Scottem Dixonem se neuvěřitelně dobře spolupracovalo. Okamžitě jsem pochopil, proč Chip a jeho tým vyhráli 12 titulů v IndyCar,“ uvedl Johnson.

„Je to součást procesu. Chtěl jsem dát veřejně najevo, že jsem s týmem Chip Ganassi Racing, abychom mohli shánět sponzory pro tento program. Cílem je odjet všechny závody na městských a silničních okruzích a dnešek je velmi důležitý první krok k naplnění tohoto cíle,“ vysvětloval Johnson, co má vlastně oznámení znamenat.

V tuto chvíli tým ani jezdec ještě nemají sponzory, kteří by Johnsonův sen závodit v IndyCar zafinancovali. I přes složitou dobu jsou ale přesvědčeni, že sehnat potřebné peníze nebude problém.

„Dát dohromady Jimmieho s někým, jako je Scott Dixon, je velká příležitost. Takových moc není. Myslím, že každý ví, že mám rád vítěze. Cílem teď je, aby za nás Jimmie jel v IndyCar alespoň pár příštích sezon. Chceme ukázat lidem, že ten program myslíme vážně,“ uvedl Ganassi. 

Budoucí stájoví kolegové? Johnson a Dixon během testů v Indianapolisu. Foto: IndyCar

S jedním z dlouholetých partnerů Johnsona v NASCAR ale nemohou počítat. Johnson celou kariéru v NASCAR závodil s vozy od Chevroletu, Ganassi ale v IndyCar bere motory od rivala amerického výrobce – od japonské Hondy.

Johnson deklaroval, že by v příští sezoně chtěl absolvovat dohromady přibližně 15 závodů. Vedle těch v IndyCar by mohlo jít o vybrané závody NASCAR a nejtradičnější podniky amerického šampionátu vytrvalostních vozů.

Ganassi nasazuje do IndyCar tři vozy. Není to tak dávno, kdy měl tým hned čtyři piloty, Ganassi ale před lety dva programy škrtl, aby netříštil síly. Před sezonou nicméně přidal třetí vůz pro Švéda Ericssona. Chtěl udržet personál, který se po odchodu týmu ze závodů sportovních vozů jinak stal nadbytečným.

Jak bude vypadat jezdecká sestava Ganassiho stáje příští rok, zatím není zřejmé. Chip Ganassi nepotvrdil, jestli budou pokračovat Ericsson a Rosenqvist. Smlouvu nemá ani Dixon, u pětinásobného šampiona s velkou šancí na zisk šestého titulu to je ovšem spíš jen formalita.

Zdroj: IndyCar. úvodní foto: IndyCar