Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jimmie Johnson odjede kompletní sezonu IndyCar

Jimmie Johnson odjede kompletní sezonu IndyCar

Troufne si i na oválové závody

Sedminásobný šampion NASCAR Jimmie Johnson v roce 2022 absolvuje celý ročník NTT IndyCar Series. Tým Chipa Ganassiho to oznámil ve čtvrtek. Johnson v letošní sezoně odjel dvanáct závodů, všechny na městských a silničních okruzích. Přestože má s ovály samozřejmě díky letům stráveným v NASCAR víc zkušeností, než prakticky celé startovní pole pilotů IndyCar dohromady, v monopostu si na ně letos ještě netroufal.

„Těším se na novou kapitolu mé kariéry, až budu ve voze číslo 48 sponzorovaném společností Carvana závodit v sezoně 2022 IndyCar. Bezpečnost těchto vozů je na velmi vysoké úrovni a potom, co jsem mohl testovat na oválech v Texasu a v Indianapolisu, jsem si uvědomil, že to je výzva, kterou chci zkusit,“ řekl Johnson.

„Jsem vděčný Chipovi, Carvaně a všem, kteří toto umožnili. Poslední sezona pro mě byla neuvěřitelná a hodně jsem se posunul, takže vím, že mohu být na tratích, se kterými už mám zkušenost, konkurenceschopný. Nemůžu se dočkat, až se zúčastním Indy500, to je pro mě splněný dětský sen,“ dodal Johnson.

Johnson sice ve většině závodů vymetal chvost pole, často si také připsal na své konto žlutou fázi způsobenou tím, že tu a tam vůz někde zapíchl nosem do ochranné bariéry z pneumatik, či skončil v únikové zóně, je nutné ale myslet na to, že s monoposty měl prakticky nulové zkušenosti. V průběhu sezony se zlepšoval a sezonu zakončil dvěma 17. místy – což byly jeho nejlepší výsledky.

 

 Jimmie Johnson se Scottem Dixonem při předsezonním testu v Indianapolisu. Foto: IndyCar

„Jsme rádi, že Jimmie pojede celou sezonu 2022. Těším se, až ho uvidím zpátky ve voze, když teď má rok zkušeností. Se všemi zkušenostmi, které získal na oválech v NASCAR a s těmi, které získal letos v IndyCar, myslíme si, že na oválech bude velmi silný. Nemůžu se dočkat, až sezona 2022 začne,“ dodal Chip Ganassi.

 

Jestli v týmu zbyde místo i na Tonyho Kanaana, který měl původně sdílet s Johnsonem vůz a závodit právě na oválech, Ganassiho stáj oznámí zřejmě po novém roce.

Zdroj: IndyCar, úvodní foto: IndyCar