Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Dixonovým stájovým kolegou bude Rosenqvist

Dixonovým stájovým kolegou bude Rosenqvist

Ganassi oznámil jezdecké složení

Za stáj Chipa Ganassiho budou v příští sezoně bojovat úřadující šampion Scott Dixon a nováček Felix Rosenqvist. Stáj angažmá švédského závodníka oznámila v pátek. Manažerem obou pilotů je Rosenqvistův krajan Stefan Johansson, který sám v amerických formulích na začátku 90. let závodil.

„Říct, že jsem nadšený, že udělám tento krok ve své kariéře, je slabé vyjádření. Přijít do IndyCar a jet pro Ganassiho, to je splněný sen. Sledoval jsem ten tým, co si pamatuju, a je to prostředí, v jakém chce být každý jezdec,“ prozradil šestadvacetiletý Švéd.

„Dostat tuhle šanci po boku prověřeného a mnohonásobného šampiona, jakým je Scott Dixon, je neuvěřitelná možnost. Nemůžu se dočkat, až začnu týmu pomáhat a strávím více času se všemi s NTT Data,“ dodal.

Právě společnost NTT Data oznámila zároveň prodloužení spolupráce s Ganassiho stájí a Rosenqvist tak bude řídit bílomodrý vůz se startovním číslem 10. Ten v letošní sezoně pilotoval Ed Jones, ale stáj mu už s předstihem řekla, aby si hledal jiné angažmá.

Ganassi už má s jedním švédským závodníkem zkušenost. V roce 2002 za stáj závodil Kenny Bräck. Ten největší úspěchy sbíral s týmy A.J. Foyta a Bobbyho Rahala, když se stal šampionem IRL, vítězem Indy500 a vicemistrem CART.  Bräck byl Dixonovým stájovým kolegou při jeho první sezoně u Ganassiho. Od jeho posledního závodu v roce 2005 žádný Švéd do IndyCar nezasáhl.

Rosenqvist už dvakrát vůz týmu Chipa Ganassiho testoval, konkrétně v letech 2016 a 2017. Stáj o něj stála už před letošní sezonou, nemohl se ale vyvázat ze smlouvy ve formuli E.

„Felix se s naším týmem seznámil při minulých testech. Náš management, inženýři a celý tým byli jeho schopnostmi ohromeni. Nastala správná chvíle posadit ho do vozu číslo 10. A myslím, že mluvím za hodně lidí, když řeknu, že se těšíme, až ho uvidíme příští rok za volantem,“ komentoval novou akvizici Chip Ganassi.

Rosenqvist přichází do IndyCar s bohatými zkušenostmi. Je šampionem formule Renault a evropské F3. Závodil také v DTM, sérii Blancpain GT, formuli E, japonské Super Formuli a půl sezony odjel i v Americe v Indy Lights.