Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

IndyCar v příštím roce zamíří do Nashvillu

IndyCar v příštím roce zamíří do Nashvillu

Kolébka country je domovem Josefa Newgardena

I přesto, v jak nejisté době žijeme, americkému šampionátu IndyCar Series se podařilo na příští sezonu zajistit nový závod. Na začátku srpna 2021 se představí v Nashvillu. Nebude to na nedalekém oválu Nashville Superspeedway, kde série závodila v letech 2001 až 2008, ale na novém 2,17 míle (3,5 km) dlouhém městském okruhu.

Zařazení nového okruhu do kalendáře oznámili představitelé IndyCar, města a promotéra ve středu přímo v Music City, jak se Nashvillu vzhledem k jeho bohatému hudebnímu dědictví přezdívá. Fanoušky lákají i na jeden unikát.

Trať bude vytyčena částečně na komunikacích okolo parkoviště u fotbalového stadionu týmu Tennessee Titans. Povede ale také přes řeku po Mostě veteránů války v Koreji do samotného centra Nashvillu. Trochu tak připomíná původně vytyčený okruh pro formuli 1 v Miami, který měl vést kolem basketbalové arény a přes vodu do přístavu.

Formule 1 ale plány změnila a přesunula plánovaný okruh k fotbalovému stadionu. IndyCar se tak chlubí tím, že je jednou z mála závodních sérií, které na některém z okruhů překonávají vodu.

Vizualizace okruhu v Nashvillu. Foto: Music City GP

"Music City Grand Prix bude jedinečným podnikem IndyCar Series, zakotveným v srdci děním nabitého centra města. Nashville je světová metropole a globální centrum zábavního průmyslu, které je úžasným místem pro naši serii. Jsou tu profesionální sportovní týmy, přední hudebníci, rostoucí kulturní a gastronomická scéna. Je to perfektní místo pro takovýto závod. Městské závody jsou součástí naší DNA a třídenní festival, společně s okruhem, který posouvá limity, naplno ukážou, co tento sport a Nashville mohou nabídnout zahraničním návštěvníkům, fanouškům závodění i místním,“ uvedl prezident a výkonný ředitel společnosti Penske Entertainment Corporation Mark Miles.

Okruh v Nashvillu má 11 zatáček, několik dlouhých rovinek, které nabídnou místa k předjíždění, a je prvním městským, který IndyCar přidala do kalendáře od roku 2013, kdy poprvé závodila v Houstonu. Vedle Nashvillu se v příští sezoně představí na městských okruzích v St. Petersburgu, Long Beach, Detroitu a Torontu. Designerem okruhu je Tony Cotman, který dohlížel na vytyčení městských tratí v Sao Paulu nebo Baltimoru, kde IndyCar v minulosti závodila, či na projekt současného šasi od Dallary.

„Nashville je speciální místo a oznámení Music City Grand Přix je velký krok vpřed pro naší komunitu. Těšíme se na budoucnost. Toto oznámení nemohlo přijít v lepší čas. Tento podnik představuje ohromnou soukromou investici do našeho města a katalyzátor jeho ekonomického oživení,“ uvedl starosta města John Cooper.

Nashville je rodištěm a od loňského roku opět i domovem úřadujícího šampiona IndyCar Josefa Newgardena. Soukromá společnost, která závod pořádá, se těší široké podpoře. Kromě města uvádí mezi partnery okres, stát Tennessee, místní výstaviště a fotbalový klub Tennessee Titans. Jeho stadion Nissan Stadium ostatně poskytne týmům částečně zázemí.

 

Zdroj: IndyCar, úvodní foto: IndyCar