Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

IndyCar finalizuje kalendář na sezonu 2024

IndyCar finalizuje kalendář na sezonu 2024

Ve hře je návrat do Milwaukee a exhibice v Argentině

Vedení NTT IndyCar Series již velmi brzy zveřejní kalendář na nadcházející ročník šampionátu. Čeká se už jen na jednání městské rady v Torontu, která musí ratifikovat prodloužení smlouvy na pořádání závodů v této kanadské metropoli.

Hlavní změny už ale odhalil web Racer.com. Tou nejvýraznější je návrat na nejstarší závodiště na světě – Milwaukee Mile. Na mílové dráze se vozy proháněly od roku 1903, ale už od 70. let 19. století místo patřilo závodům koní. Dlouhé roky zaujímal okruh důležité postavení i v kalendáři amerických formulí.

V některých letech se zde jely až tři závody za sezonu, dlouho jeden z nich připadal na první víkend po Indy500. V roce 2015 ale tradice závodů na Milwaukee Mile skončila. Pod hlavičkou různých organizací, které závody pořádaly, se jich zde uskutečnilo 114.

O tom, že by se do Milwaukee IndyCar mohla vrátit, se spekuluje několik měsíců. Ostatně v červnu si sem z nedaleké Road Ameriky odskočil sám Roger Penske, majitel IndyCar, aby si okruh prohlédl. IndyCar má za sebou hned dva úspěšné návraty na ovály, kde v minulosti závodila – od roku 2017 se závodí na World Wide Technology Raceway (dříve Gateway International Raceway) u St. Louis a vloni se po jednoletém výpadku série vrátila na Iowa Speedway.

Z kalendáře IndyCar má naopak podle Raceru zmizet srpnový závod v Indianapolisu. Ostatně s letními termíny bude příští rok problém, protože stanice, která v USA závody přenáší – NBC, bude vysílat od 26. 7. do 11. 8. olympijské hry. Kvůli tomu už se posouvá závod v Nashvillu, který bude, jak bylo avizováno, hostit příští rok finále sezony.

Na jiný termín se přesune také závod na okruhu Laguna Seca, spekuluje se o konci března. Přesun čeká i závod v St. Louis, bohužel pro české fanoušky na sobotní noc, tedy z pohledu Středoevropana brzké nedělní ráno.

Kalendář bude mít příští rok 17 bodovaných závodů. Poté, co série vyvrcholí v září v Nashvillu, by ale na konci roku ještě jeden závod mohl přijít. IndyCar jedná o nemistrovském závodě v Latinské Americe. Přestože dříve série závodila zejména v Brazílii, teď by měla zamířit ještě více na jih – do Argentiny.

To vzhledem k tomu, že spolumajitel jednoho z týmů Ricardo Juncos je Argentinec, nasazuje do závodu Agustína Canapina, který je v zemi proslavené zejména skvělými fotbalisty velkou hvězdou, a tým má i argentinské sponzory, se to jeví jako logická volba. Ostatně Mark Miles, výkonný ředitel společnosti, která IndyCar vlastní, se byl podívat v březnu na Autódromo Termas de Río Hondo, kde již závodí MotoGP.

IndyCar podobný exhibiční nemistrovský závod po skončení šampionátu uspořádala v roce 2008 v australském Surfers Paradise.

 

Zdroj: Racer. com, úvodní foto: Penske Entertainment