Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

IndyCar se v příští sezoně vrátí na ovál v Iowě

IndyCar se v příští sezoně vrátí na ovál v Iowě

Odjedou se na něm hned dva závody

Po absenci v letošním kalendáři se již příští rok vrátí mezi závody IndyCar podnik na krátkém oválu Iowa Speedway. A IndyCar na něm uspořádá hned dva závody, jeden na 250 kol v sobotu a druhý na 300 kol v neděli.

Iowa byla nepřetržitě součástí kalendáře IndyCar od roku 2007. Vloni se vzhledem ke covidu odjely v Iowě během jednoho víkendu dva závody. Trať ale už mnoho let trápí finanční potíže a to se nezměnilo ani, když ji v roce 2013 koupil NASCAR. Vloni si ji IndyCar pronajímala a sama sloužila jako promotér závodu, jenže bez titulárního sponzora se to ukázalo být finančně neúnosné.

Ale situace se za rok dramaticky změnila. Během loňského nedělního závodu sponzoroval vůz týmu Rahal Letterman Lanigan Racing pilotovaný Grahamem Rahalem řetězec supermarketů Hy-Vee. Ten se pak stal také sponzorem třetího vozu týmu v pětistovce v Indianapolisu a letos sponzoroval třetí vůz ve vybraných závodech, do kterých jej Rahalova stáj nasadila.

Ve čtvrtek společně s IndyCar Hy-Vee oznámil, že podpoří návrat závodů do Iowy, stane se titulárním sponzorem podniku a také hlavním sponzorem třetího vozu, který Rahalův tým příští rok nasadí do kompletního ročníku.

„Vzhledem k našemu silnému napojení na místní komunity a zapojení do dění ve státě Iowa, plánujeme uspořádat podnik, který si vyslouží celonárodní pozornost a udělá z Newtonu každoroční cíl pro fanoušky závodění,“ uvedl výkonný ředitel řetězce Hy-Vee Randy Edeker.

Věci nabraly velmi rychlý spád, protože ještě před necelým týdnem prezident Penske Entertainment Mark Miles v rozhovoru pro web Motorsport.com uvedl, že je příliš brzy na to, aby řekl, jestli se Iowa v dohledné době do kalendáře vrátí.

„Jsme strašně rádi, že se vrací Iowa Speedway. Během těch let Iowa dokázala, že může být výkladní skříní pro americké formulové závodění. Je to klíčový ovál a typická trať pro náš kalendář, moc nám fanoušci z Iowy letos chyběli a těšíme se na budoucnost,“ uvedl na tiskové konferenci Roger Penske.

 

Zdroj: IndyCar, úvodní foto: IndyCar