Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Top jezdci by potřebovali kouče

Top jezdci by potřebovali kouče

Nejsou jiní než tenisté nebo lyžaři

Špičkoví jezdci vydělávají miliony dolarů ročně, a aby se na vrcholu udrželi, mají kolem sebe manažery, osobní trenéry, právní poradce, PR specialisty, závodní inženýry a celou rotu dalších specialistů placených jejich týmy. Kouč, jak ho známe z jiných sportů, mezi nimi ale chybí, což Jackiemu Stewartovi vůbec nedává smysl.

"Já to prostě nechápu. Závodníci jsou tak chytří, že žádné kouče nepotřebují? To přece nemůže být pravda. Ani náhodou," řekl trojnásobný mistr světa v rozhovoru pro Motorsport. "Nenapadá mě ani jeden jezdec, jenž by i na vrcholu své kariéry nepotřeboval moudrost a zkušenosti, které ještě nemá. Vždyť ať je to lyžování, golf, tenis, dostihy, cokoli vás napadne, kouč je všude mimořádně důležitý. Současní jezdci jsou fyzicky fit, mají trenéry, aby je udržovali v dobré formě, ale nemají nikoho, kdo by je udržoval ve formě mentálně. A to je podle mě chyba.

Já jsem se vždycky strašně chtěl učit od jiných a měl jsem to štěstí, že jsem si mohl povídat s Jimem Clarkem. To byl nejlepší jezdec, se kterým jsem se kdy potkal na trati. Dělili jsme se o jeden apartmán a trávili jsme spolu hodně času. Nikdy jsem nevynechal příležitost zjistit od něj něco, na co jsem já sám nepřišel, ačkoli tehdy jsem si ještě neuvědomoval, jaké je to pro mě důležité.

A mohl jsem se obrátit i na Grahama Hilla. A když jsem se Grahama něco zeptal, nikdy to nezůstalo bez kompletní odpovědi, ať už jsem se ptal na nastavení vozu, nebo věci jako brzdný bod a převodový stupeň. Dnes je k dispozici telemetrie, takže jezdec nemusí vyjet na trať, aby mohl někomu poradit."

Zajímavá představa, vidět kupříkladu Miku Häkkinena jak u McLarenu koučuje Fernanda Alonsa, Marka Webbera starajícího se o Daniela Ricciarda nebo Eddieho Irvinea po boku Lewise Hamiltona…