Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Red Bull vyhodil testovače kvůli rasismu

Red Bull vyhodil testovače kvůli rasismu

Omluvit se musel i Nelson Piquet.

Uplynulý týden se ve světě vrcholového motorsportu nesl i ve znamení boje proti rasismu. Problém měl jeden mladík a jeden vícenásobný šampion F1. Nelson Piquet se za své vyjádření omluvil a ze šlamastiky vyvázl mnohem lépe než Jüri Vips.

Vips je mladý, 21letý Estonec. Dosud závodil za tým Hitech ve F2 a doufal, že se s podporou Red Bullu dostane do F1, nejspíš do týmu AlphaTauri, ačkoli aktuální pořadí F2, ve kterém je na sedmém místě, mu nedávalo velké šance dostat se tam v roce 2023. Letos jsme jej už mohli vidět ve voze týmu Red Bull v prvním tréninku před VC Španělska, když mu svůj kokpit přenechal Sergio Pérez.

Zlom v jeho kariéře zřejmě nepřišel na závodní dráze, ale při streamovaném zápase ve videohře Call of Duty, kde hrál spolu s dalším členem Red Bull Junior týmu Liamem Lawsonem a dalšími. Kauzu vyvolalo anglické slovo n****, které má v angličtině negativní konotaci a ve veřejném prostranství není akceptované. Mladík zažraný do zápasu nejspíš pozapomněl, že jeho hlas je slyšet v živém streamu spoluhráče. Mladíci si jinak evidentně nebrali ubrousky, ale i vedle slov b**** a f*** se n-slovo neztratilo.

Pro Vipse tím začal špatný sen. Red Bull ho ihned suspendoval, než zvážil další postup, přičemž se samozřejmě distancoval od všeho rasistického. Darmo se Vips následně omlouval a sypal si popel na hlavu, co mu síly stačily. Red Bull oznamuje, že Vips už není jeho rezervním jezdcem ani testovacím jezdcem a vyhodil jej i z juniorského programu. S pochroumanou pověstí a bez finanční podpory se smráká i nad jeho pokračováním ve F2. Tým Hitech odmítá potvrdit jeho účast v závodě na Silverstonu. Snadno to může být i začátek konce Vipsovy kariéry.

Vips se už do vozu Red Bullu nevrátí. Foto: Red Bull

Ve srovnání s tím obešel 69letý trojnásobný mistr světa velmi dobře. Hlavně proto, že ho už nemá kdo odkud vyhodit, maximálně nebude nějaký čas příliš vidět v médiích. Brazilec Piquet ještě v listopadu roku 2021 srovnával dva kandidáty na mistrovský titul, přičemž ale jeho dcera Kelly chodí s Maxem Verstappenem, takže objektivnost nikdo nečekal. Piquet jednou, když se vrátil k incidentu mezi jezdci v Silverstonu, nazval Hamiltona slovem neguinho. To se doslovně přeloží jako malý n****, ale v portugalštině má prý i širší kontext. Nějakou náhodou si anglicky mluvící část světa tohoto rozhovoru nyní všimla.

Piquetovi neprošlo vysvětlení, že nechtěně použil nevhodný slovník. Hamilton se ohradil, že se nejedná o slovník, ale o archaické duševní nastavení. Na jeho podporu se vyjádřili Esteban Ocon, Daniel Ricciardo, Charles Leclerc a například i týmový kolega George Russell. Piquet tedy přistoupil k řádné veřejné omluvě, přestože nařknutí z rasismu opět odmítl a vyslovil se proti jakékoli diskriminaci.

Aktualizace: Piquet přišel o čestné členství v BRDC.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Red Bull