Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Gaslymu hrozí vyloučení ze závodu

Gaslymu hrozí vyloučení ze závodu

Bude po letech prvním potrestaným?

O systému trestných bodů pro závodníky F1 se od jeho zavedení v roce 2014 již hodně řeklo a napsalo, ale ve skutečnosti pravidlo o nuceném vynechání závodu nikdy nebylo použito. Ale ještě nikdy k potrestání nebyl nikdo tak blízko, jako je nyní Pierre Gasly. Být prvním takto potrestaným závodníkem, zatímco v poli jsou podstatně kritizovanější jezdci, například Lance Stroll nebo Nicholas Latifi, by jezdci značně pošramotilo pověst.

Jezdec musí vynechat nejbližší velkou cenu, pokud během 12 měsíců nasbírá 12 a více trestných bodů. Udělený trestní bod se vždy vymaže přesně dvanáct měsíců po jeho udělení. Jezdec týmu AlphaTauri, přestupující do Alpinu, jich má aktuálně 10 a jeho velkým problémem je, že první se mu vymažou až 22. května 2023. Do té doby zbývají dva víkendy velkých cen sezony 2022 a sedm sezony 2023.

Gasly si z Mexika odvezl nula bodů do šapionátu a jeden bod na seznam trestných. Foto: AlphaTauri

Přitom až donedávna na tom 26letý závodník nebyl s trestními body nijak výjimečně špatně. Před VC Japonska jich měl sedm, ale věděl, že dva mu budou zmazány v pondělí po závodu. V Suzuce mu však byly uděleny dva nové za příliš rychlou jízdu pod červenou vlajkou a hned v USA dostal další dva za nedodržení předepsaného maximálního odstupu během jízdy za safetycarem. Přestože jsou to provinění vůči bezpečnosti, Gaslymu se hrozba vynechání závodu a zahanbení neviděla a v pátek v Mexiku prý FIA přesvědčil, aby se začala zamýšlet nad méně přísnou verzí pravidla. Na chvíli poté v neděli ztratil řeč, když byl upozorněn, že za získání trvalé výhody mimo trať vůči Lance Strollovi mu byl kromě časové penalizace udělen i desátý trestný bod.

Stačí jedno větší provinění, nebo dvě vcelku malá a Gasly nebude vpuštěn do kokpitu. Měla by FIA změnit pravidlo nyní, když velmi reálně hrozí jeho první použití v praxi? Na jedné straně by to bylo k smíchu. Na druhé straně, pravidlo není nijak oblíbené mezi fanoušky, zvláště potrestá diváky na tribunách velké ceny, které se Gasly nebude smět zúčastnit a v neposlední řadě bylo jeho zavedení součástí kampaně na propagaci bezpečnosti na cestách ještě bývalého prezidenta FIA, Jeana Todta. Nový může říct, že s ním nikdy nesouhlasil.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: AlphaTauri