Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

McLaren kompletně překope aerodynamiku

McLaren kompletně překope aerodynamiku

Rychlé kroky plánuje také Mercedes.

McLaren si ještě před začátkem sezony uvědomil, že se jeho vývoj na konci loňského roku vydal nesprávným směrem. V Ázerbájdžánu nasadil novou podlahu i zadní křídlo, následně sbíral data z jízdy s novou filozofií aerodynamiky a nyní je připraven celou ji překopat. Kompletní změna byla rozdělena na tři fáze, které budou, za ideálních okolností, spuštěny v Rakousku, ve Spojeném království a v Maďarsku.

Na začátku roku jsme si uvědomili, že potřebujeme zásadní změnu, kompletně nový design,“ říká Andrea Stella, šéf týmu McLaren. „Téměř všechny části aerodynamiky potřebují změnu, proto ji rozdělíme na tři závody. Bude to viditelná změna.

Také Mercedes má naplánovaný jeden vývojový krok za druhým. Od VC Monaka opustil koncept nulových bočnic a nyní má řadu nápadů, jak nový surový koncept vylepšit.

V Silverstonu nasadíme něco většího, a ještě před letní přestávkou chceme stihnout nasadit další, menší věc,“ prozrazuje Toto Wolff, šéf týmu Mercedes. „Když jsme změnili koncept, zrychlil se nám proces učení. Během příštích čtyř závodů bychom měli dosáhnout nezanedbatelný posun. Řekl bych, že teď lépe rozumíme našim simulačním nástrojům, výstupy z nich korelují s výkony na trati. Za uplynulý rok a půl nám korelace dělala spoustu problémů. A data z tunelu naznačují, že nás čeká významné zrychlení. Je přirozené, že když svému vozu rozumíte, vývoj postupuje rychleji.

McLaren i Mercedes chtějí před letní přestávkou stihnout několik vývojových kroků. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, Racer, úvodní foto: McLaren