Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Norris šokován skvělou kvalifikací

Norris šokován skvělou kvalifikací

Příležitost je třeba využít.

McLarenu se na domácí půdě podařilo zaujmout něčím mnohem lepším než jednorázovou změnou lakování. V kvalifikaci vybojovali jeho jezdci druhé a třetí místo. Stačila jedna chyba Maxe Verstappena a oranžové vozy by obsadily první řadu. I takhle se však jedná o vynikající výsledek, který není pouze dílem štěstěny. Vozu evidentně prospěly nejnovější úpravy. Nejdůležitější samozřejmě bude, jak to dopadne dnes.

Byl jsem blízko. Ve Q1 jsem byl první. Myslím, že i ve Q2 (ne, Verstappen i Piastri byli rychlejší, pozn. red.). A ve Q3 chyběly k prvnímu místu dvě desetiny sekundy. Neuvěřitelné!“ radoval se včera ze druhého místa Lando Norris. „Moje nejrychlejší kolo bylo opravdu dobré kolo. Druhé a třetí místo v kvalifikaci je fantastické pro celý náš tým. Samozřejmě, Max nám to nakonec musel pokazit. On letos pokazí každou zábavu... Ale jsem šťastný, děkuji fanouškům a těším se na závod.

Pro nováčka Oscara Piastriho je třetí místo jeho dosud nejlepším kvalifikačním výsledkem.

Chybělo málo a byl bych vypadl už ve Q1,“ přiznal Australan. „Ale ve Q2 a Q3 jsme nabrali raketovou rychlost. Mám pocit, že jsem zajel opravdu velmi dobré kolo. Masivní výsledek pro tým, skvělá rychlost napříč celou kvalifikací. Výzvou samozřejmě bude udržet si dobré pozice až do cíle závodu.

Skvělá rychlost a vůbec ne velká ztráta na Verstappenův Red Bull samozřejmě neunikly pozornosti soupeřů.

Nejsem překvapený. Když se podíváte na jejich vůz, tak to dává smysl. Raduji se spolu s nimi. Sezonu začali tak velmi špatně, je super je vidět opět vpředu,“ řekl Brit Lewis Hamilton. „Když nyní McLaren parkuje vedle Red Bullu, vypadají velmi podobně. Funguje to, dobře pro ně. Pro nás je to budíček. Další tým rychlejší než my. Musíme se více snažit.

Neměli byste opomenout skvělou práci, kterou dnes odvedli Oscar s Landem. Jelo se za náročných podmínek. McLarenu se evidentně podařil krok vpřed, ale i oba jeho jezdci byli dnes skvělí,“ míní Charles Leclerc z Ferrari.

Hamilton poukázal na novou podobnost McLarenu s Red Bullem. Foto: McLaren

Nadšení přibrzdil Andrea Stella. Předpokládá, že výborná rychlost na jedno kolo nebude novým pravidlem. Slabým místem zůstává zadní část vozu.

Snadno můžete vidět vzorec. Rychlé zatáčky, chladné počasí, měkké pneumatiky, dokonce opět směs C3. Tento mix našemu vozu evidentně vyhovuje. Zadek si přirozeně našel dostatečně dobrou přilnavost, ta se ale snadno ztratí s přibývajícími koly nebo za teplejšího počasí,“ upozorňuje šéf týmu McLaren.

Takže jsme měli příznivé podmínky. Zároveň je ale třeba říct, že alespoň částečně za tak dobrý výsledek vděčíme vylepšením, která jsme nasadili na vůz. Dokonce se zdá, že už jsme alespoň jakžtakž konkurenceschopní i v některých pomalejších zatáčkách. GPS ale jasně ukazuje, že nejeden soupeř je v takových místech rychlejší než my. To je problém, na který se nyní soustředí náš další vývoj.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren