Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Norris čekal tvrdší boj s Hamiltonem

Norris čekal tvrdší boj s Hamiltonem

Piastri byl pomalejší a měl smůlu.

Lando Norris se podivil, že mu Lewis Hamilton nechal po startu tolik místa k předjetí. Sedminásobný šampion v prvních metrech VC Maďarska klesl z pole position až na čtvrté místo.

Měl jsem docela dobrý start. Držel jsem se Maxe a Lewise, byl v aerodynamickém vaku, vytáhlo mě to až do poloviny Lewisova vozu,“ popisuje Norris. „Věděl jsem, že nesmím brzdit příliš brzy, ale Lewis stejně zůstal vpředu. Jenže Oscar se dostal před něj a já jsem se (ve druhé zatáčce) ocitl na vnější straně. Myslel jsem, že bude na vnitřní straně úmyslně široký a byl jsem překvapen, když nebyl. Ale asi se soustředil na projetí zatáčky, zatímco já jsem si stihl rychle upravit rozložení brzdné síly, abych mohl být agresivnější.

Ještě snáze se Norris dostal na druhé místo. McLaren ho přezul dříve než před ním jedoucího Oscara Piastriho, a to v době, kdy to znamenalo téměř jistý undercut. Australský nováček pak ještě podlehl rychlému Sergiu Pérezovi a před koncem závodu i Lewisi Hamiltonovi a ve druhém závodě v řadě mu ušlo první pódiové umístění, když ho už měl téměř na dosah ruky.

"Co se undercutu týče, museli jsme postupovat logicky. Potřebovali jsme pokrýt soupeře za námi (Hamiltona)," vysvětlil šéf týmu Andrea Stella. „Lando dal po výjezdu z boxů extrémně dobré kolo, Oscar přišel o pozici. V takové situaci musíme v první řadě myslet na dobro týmu. Nemůžeme darovat soupeři pozici jen kvůli internímu souboji našich jezdců.

Z měsíce na měsíc se McLaren dostal před všechny pronásledovatele Red Bullu. Foto: McLaren

Ale oba jezdci mají důvod k radosti. Začátek sezony byl v podání McLarenu příšerný, ale po nejnovějším upgradu byl McLaren MCL60 druhým nejrychlejším vozem na rychlém Silverstonu i na pomalém Hungaroringu. Norris byl na stupních vítězů tak rozjařený, až Verstappenovi rozbil vítěznou trofej. Je jeho zvykem „nastartovat“ svou láhev šampaňského bouchnutím o podlahu. Tentokrát si vybral nejvyšší stupeň stupňů vítězů a nechtěně tím shodil pohár, který si tam Verstappen položil. V okamžiku tak způsobil hodně velkou škodu. Na výrobě porcelánové trofeje se ručně pracovalo šest měsíců a její cena byla odhadnuta na 40,000 eur.

Byla to Maxova chyba, neměl ji stavět tak blízko ke kraji. Proto spadla. Jeho problém, ne můj!“ řekl Norris s úsměvem a s úsměvem si i Verstappen odnesl dvě části svého poháru. Třeba se někde v továrně Red Bullu najde dostatečně silné lepidlo...

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: McLaren