Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Jak se Albon dostal na čtvrté místo?

Jak se Albon dostal na čtvrté místo?

Stačilo chytit správný vítr.

Každý z prvních šesti vozů na startu Velké ceny Nizozemska bude jiné barvy. Výrazně k tomu přispěl Alexander Albon, jeho vůz nečekaně uvidíme na skvělé čtvrté pozici. Jak se Williamsu povedlo uspět na trati vyžadující vysoký přítlak, když obyčejně o body bojuje na okruzích jako as-Sachír nebo Gillese Villeneuva? Závodník vysvětlil, jak mu správný vítr pomohl s přítlakem a stabilitou vozu v nejproblémovější části okruhu, hlavně v deváté zatáčce.

Ve několika pomalejších zatáčkách jsem chytil čelní vítr. Pomalé zatáčky a brzdění do nich z nižších rychlostí jsou naším velkým problémem. Čelní vítr nám v tomto moc pomáhá, v podstatě nám navyšuje přítlak. Jen doufám, že stejným směrem bude foukat i během závodu,“ řekl 27letý závodník. „V podstatě to odstranilo náš problém. Zadní vítr jsem pak měl v rychlých zatáčkách, které náš vůz vždy zvládá docela dobře. Myslím, že tohle mi velmi pomohlo.

Albon dále řekl, že Williams bude určitě detailně studovat včera nasbíraná data a vynasnaží se je využít je při nastavování a vývoji vozu. Týmu z Grove by se samozřejmě líbilo být pravidelně ve Q3 a nebýt tam pouze dopočtu, ale bojovat o čelní pozice. Jak ale během tohoto víkendu prozradil jeho šéf, James Vowles, letošní FW45 se už měnit nebude. Vývoj letošního vozu je již nějakou dobu ukončen, už nedostane žádné nové díly a zdroje byly přesměrovány na vývoj nového vozu, jelikož se pracuje na konceptuální změně.

Vítr pomohl také Loganu Sargeantovi. Škoda, že se nováček ve Q3 vyboural. Foto: Williams

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Williams