Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Browning přišel o páté místo

Browning přišel o páté místo

Byl vyloučen kvůli technickému prohřešku

Byl vyloučen z kvalifikace, do sprintu odstartoval až jako dvacátý sedmý, cílem projel na pátém místě a přesto si žádné body nepřipsal. Luke Browning se odměny za svou velkou stíhací jízdu při sobotním závodě FIA F3 v Monze nedočkal. Britův monopost totiž neprošel kontrolou u technických komisařů a následovalo vyloučení.

„Při inspekci po závodě bylo zjištěno, že nejnižší bod boční podlahové ploutve na pravé straně vozu se startovním číslem 16 překračuje limity, které byly stanoveny technickými pravidly FIA F3. Tím byl porušen článek 4.3.13.,“ stojí v odůvodnění organizátorů.

Podoba bodované desítky se ovšem v sobotu neměnila jenom kvůli Browningovi. S výjimkou juniora Williamsu byl totiž potrestán také Leonardo Fornaroli. Trest pro pilota Tridentu byl mírnější. Za to, že čtyřikrát překročil traťové limity, dostal pětisekundový trest. Kvůli tomu putoval ze šestého místa na osmé.

Po úpravě výsledků se tak na páté místo posunul Oliver Göthe. Šestý nakonec skončil Gabriele Mini a sedmý Christian Mansell. Z Browningova vyloučení vytěžili také Nikola Tsolov (posun na 9. místo) a Rafael Villagómez (10. pozice). Pro Mexičana jde o zisk prvního bodu v sezoně.

Leonardo Fornaroli překračoval limity trati příliš často. Foto: Trident

 

Příliš rychlý Šin



Zatímco prohřešky Luka Browninga a Leonarda Fornaroliho ovlivnily jejich výsledky v sobotním závodě, Michael Šin si porušením pravidel zkomplikoval výchozí pozici do nedělního hlavního klání. Jihokorejec totiž překročil rychlostní limit v boxové uličce a kvůli tomu se na roštu propadne o pět míst.

Za normálních okolností by pilot stáje PHM Racing by Charouz obdržel penalizaci deset sekund stop & go, kterou by si musel odpykat už během sobotního závodu. Jihokorejec ovšem mířil do boxů proto, aby odstoupil. Jeho monopost měl totiž problémy s hydraulikou.

Limit 60 km/h Šin překročil o 19,4 km/h. Byl v tom ale tak trochu nevinně: „Auto mělo zařazeno pátý rychlostní stupeň a nebylo možné přeřadit, jelikož nefungovala spojka. Toto vysvětlení se shoduje se zprávou, kterou dostali sportovní komisaři od ředitele závodu. Podle ní z vozu těsně předtím, než zajel do boxů, něco vytékalo. Jezdec vysvětlil, že se snažil najet do boxů nejnižší možnou rychlostí, ve které by auto nezastavilo v rychlém pruhu. Zástupce týmu nám poté vysvětlil, že omezovač rychlosti není možné aktivovat, když jedete na pátý rychlostní stupeň a že jezdec nemá na volantu ukazatel rychlosti,“ uvedli komisaři.

Ani to ale nestačilo, aby se Šin vyhnul trestu: „Vzhledem k okolnostem prohřešku komisaři vysvětlení jezdce i týmu přijali. Potížím, se kterými se jezdec snažil vyrovnat, rozumí. Ani to ale neomlouvá tento prohřešek. Rychlostní limit v boxech platí z důvodu bezpečnosti osob, které se v boxové uličce nacházejí,“ stojí dále v odůvodnění.

Zdroj: Formula Scout, FIA F3, FORMULE.cz, úvodní foto: FIA F3