Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Co bylo s Verstappenovými brzdami?

Co bylo s Verstappenovými brzdami?

Pérez měl konečně dobrou neděli.

Ani vítězi Velké ceny USA, Maxi Verstappenovi, se nelíbil stav asfaltového koberce Okruhu Amerik. Opět. Část trati dostala nový asfaltový koberec v roce 2022, zatáčky 12, 14, 15 a 16 ho dostaly před letošním závodem, ale kritika jezdců neustává.

Musí se s tím něco udělat. V tomto stavu by byla trať vhodnější pro rallye auto,“ řekl staronový šampion. „Neustále poskakujeme a nadskakujeme. Divák si pravděpodobně ničeho nevšimne, díky přítlaku jsme přilepeni k povrchu, jenže na některých místech jsou díry a hrboly tak velké, že není možné mluvit o úrovni F1. Miluji tuto trať, ale potřebuje nový asfalt. Mluví se o tom léta, ale nikdy se to neudělá pořádně.

Verstappen dojel do cíle velké ceny pouze dvě sekundy před Lewisem Hamiltonem, přestože ten byl následně diskvalifikován. Důvodem méně dominantního výkonu byly brzdy, jak bylo zřejmé z radiokomunikace jezdce s týmem.

Včera jsme měnili brzdy a dnes to nebylo dobré. Při brzdění mi chyběla jistota. Až do posledního kola jsem se s tím nevypořádal. Musíme pochopit, proč se to stalo,“ řekl Verstappen v rozhovoru pro Sky Sports F1.

Nejednalo se o přehřívání, nebo jiný klasický problém. Brzdové destičky prostě byly v něčem jiné.

Vyměnili jsme brzdové destičky a z nějakého důvodu ho to obralo o cit při brzdění,“ řekl Helmut Marko. „Bylo pro něj těžké jezdit na hraně, ale situaci zvládl mistrně. Rozhodně jeho letos nejtěžší závod.

Naopak, ode dna se už snad odrazil Sergio Pérez. Čtvrté místo je jeho nejlepším výsledkem ve velké ceně od druhého místa v Itálii. O bezvadném víkendu mluvit nelze a i jeho nedělní rychlost je srovnávána s trápícím se Verstappenem, ne s Verstappenem ve formě, ale alespoň týmu doručil dvouciferný počet bodů.

Jeho závod byl bezvadný a celkový výkon uspokojivý,“ řekl Marko týden před VC Mexika. „Z devátého místa na roštu dosáhl nejlepší možný výsledek. Na středně tvrdých pneumatikách jel stejně rychle jako Max. Pro Checa je to jasný progres.

Těžký závod, ale ukončený oslavou. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, Sky