Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Startovní listina sezony 2024

Startovní listina sezony 2024

Sauber má nové jméno, AlphaTauri zůstává v utajení.

FIA zveřejnila startovní listinu sezony 2024. Díky zveřejnění oficiálních informací se zpravidla dozvídáme o změnách v jednotlivých týmech, ale letos toho moc není. V první řadě, loni se vůbec neroztočil přestupový kolotoč. Ano, opravdu všech 20 jezdců zůstává a budou závodit za stejné týmy jako loni. Nic nového není ani ohledně motorů, Honda RBPT, Mercedes, Ferrari a Renault si své stávající zákazníky nejspíše podrží až do konce roku 2025.

U Aston Martinu došlo k menší změně, loni do sezony nastoupil se dvěma titulárními sponzory, ale s Cognizantem se už nedohodl a jeho jediným titulárním sponzorem zůstává Aramco. Aramco je i ve jménu výrobce šasi a pro tým může být v budoucnu důležitým partnerem, jelikož se od roku 2026 stane továrním týmem Hondy. Její motory budou potřebovat maziva na míru a zelené palivo a Aramco je dodavatelem takového paliva do seriálů F2 a F3. Velká změna se očekává od AlphaTauri. Tohle jméno nebude na začátku příští sezony existovat, tým dostane jiné generické jméno a našel si dva titulární sponzory z USA, jak před časem prozradil Peter Bayer, avšak využilo možnosti ještě pozdržet jejich odhalení.

Pozornost tak na sebe strhává pouze Sauber, který ještě letos reprezentoval automobilku Alfa Romeo. Tým byl částečně odkoupen automobilkou Audi, takže Alfa Romeo z F1 letos mizí, nicméně Audi se k týmu oficiálně přizná až na začátku roku 2026, když mu poprvé dodá pohonnou jednotku z vlastní továrny v Neubergu. Jméno týmu na příští dvě sezony tak bylo nabídnuto zájemcům působícím mimo automobilový průmysl.

Alfa Romeo F1 Team Stake se tak přejmenoval na Stake F1 Team Kick Sauber, přičemž jako výrobce šasi je uveden Kick Sauber a jméno nového šasi z Hinwilu tedy bude Kick Sauber C44. Společnost vlastnící tým se nadále jmenuje Sauber Motorsport. Koncern Stake působí v oblasti hazardu, Kick.com je streamovací portál zaměřen z velké části na hráče počítačových her.

Z Alfy je opět Sauber, AlphaTauri odhalení odložilo. Foto: FIA

Zdroj: FIA, úvodní foto: Sauber