Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappen byl nejlepší i podle soupeřů

Verstappen byl nejlepší i podle soupeřů

Další dva šampioni následují za ním

V uplynulé sezoně formule 1 byl nejlepší Max Verstappen. Toto tvrzení nevyplývá pouze z konečného pořadí šampionátu, ale také z jezdeckého hlasování. V něm trojnásobný mistr světa vyhrál před Lewisem Hamiltonem a Fernandem Alonsem.

Letošek nebyl pro Verstappena jenom další mistrovskou sezonou, ale také nejdominantnějším rokem v kariéře. Pilot Red Bullu totiž posbíral na cestě za třetím celkovým primátem hned 19 vítězství ve 22 velkých cenách. K tomu přidal ještě čtyři sprintové triumfy. Na konto si připsal o 290 bodů více než celkově druhý Sergio Pérez a svůj titul definitivně stvrdil již po katarském sprintu, tedy v době, kdy do konce sezony zbývalo ještě šest závodů a dva sprinty. V jezdeckém hlasování obhájil loňské vítězství.

Lewis Hamilton i Fernando Alonso si oproti svému skutečnému umístění v šampionátu polepšili o jednu pozici. Zatímco pilot Mercedesu letos vybojoval šest pódií, Španěl stál na stupních vítězů osmkrát. Oba zaznamenali v jezdeckém hlasování posun i oproti loňsku. Zatímco Hamilton si polepšil o jedno místo, Alonso o tři.

Max Verstappen byl označen za nejlepšího pilota sezony i v jezdeckém hlasování. Foto: Red Bull



Do nejlepší desítky ankety se dostali také Lando Norris, Charles Leclerc, Carlos Sainz, Alexander Albon, Oscar Piastri, Pierre Gasly a Sergio Pérez. Mexičan, který se letos stal vicemistrem, si tak umístil hned o osm míst níže než ve skutečnosti.

Hlasování probíhalo tak, že každý jezdec sestavil žebříček deseti pilotů, kteří byli podle něj nejlepší. Seznam každého závodníka byl ohodnocen stejně jako při reálném závodě F1. Pilot na prvním místě dostal 25 bodů, druhý 18 a tak dále až k jednomu bodu za desátou pozici. Bylo povoleno dát hlas i sobě samotnému. Volba každého ze závodníků zůstala tajná.  

Z 22 pilotů, kteří do uplynulého ročníku zasáhli, jich do hlasovalo 19. Nezúčastnili se Nyck de Vries, Liam Lawson a Lewis Hamilton. U prvních dvou zmíněných pilotů není něco takového vůbec překvapivé. De Vries byl totiž od AlphaTauri vyhozen už v létě po neuspokojivých výkonech. Lawson pak letos závodil pouze ve vybraných závodech jako náhrada za zraněného Daniela Ricciarda.

Zdroj: F1, FORMULE.cz, úvodní foto: Red Bull