Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ben Sulajem má své vlastní kauzy

Ben Sulajem má své vlastní kauzy

Hrál špinavé hry ve Vegas i v Arábii?

Zatímco titulní stránky plnila kauza Red Bullu a události kolem Christiana Hornera, Mohamedovi ben Sulajemovi se nasbíraly vlastní problémy. Během týdnů, které F1 strávila na Blízkém východě, byl prezident FIA, pocházející ze Spojených arabských emirátů, nařknutý ve dvou na sobě nezávislých případech.

Samotná FIA údajně spustila vyšetřování svého prezidenta ve věci ovlivňování výsledků Velké ceny Saúdské Arábie 2023. Fernando Alonso tam dojel do cíle třetí, avšak byla mu udělena 10sekundová penalizace za to, že se během odpykávání předchozího trestu v boxech mechanik se zadním zvedákem dotkl vozu před uplynutím trestu. Ne zcela v souladu s jejich obyčeji byli ale stevardi závodu ochotni naslouchat argumentům potrestaného, akceptovat nový důkazní materiál a na základě logiky a férovosti rozhodli trest zrušit, jelikož pravidla o zvedáku dotýkajícím se vozu ve skutečnosti nic neříkala a v minulosti se to netrestalo. Od té doby se tento případ považuje za precedens při rozhodování, co všechno smějí mechanici s vozem dělat, když si jezdec odpykává trest.

Podle nejmenovaného zdroje, kvůli kterému události vyšetřuje etická komise FIA, to ale neproběhlo všechno takhle pěkně. Ben Sulajem měl údajně ohledně trestu zatelefonovat Šejkovi Abudláhovi bin Hamasovi bin Isa Al Kalífovi, viceprezidentu FIA pro motorsport na Blízkém východě a v severní Africe, který je jeho přítelem a byl přítomen na okruhu.

Druhé obvinění se týká homologace nového městského okruhu v Las Vegas, velkolepé novinky minulé sezony. Také o této kauze informuje BBC, a i tato už má být na stole etické komise. Informátor, který měl žádost o licenci FIA Grade 1 přezkoumat, tvrdí, že jeho manažer měl od Ben Sulajema instrukce najít chyby a prohlásit okruh za nedostatečně bezpečný. Žádné problémy se ale nakonec nenašly.

Obzvlášť to druhé obvinění vypadá dost slabě a pokud FIA nenalezne skutečné důkazy nebo další svědky, těžko můžeme očekávat, že by se pod Ben Sulajemem začala třást židle.

Ben Sulajema vyšetřuje etická komise. Foto: FIA

Zdroj: BBC, úvodní foto: FIA