Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

FIA začne používat umělou inteligenci

FIA začne používat umělou inteligenci

AI začne pomáhat s hlídáním hranic trati.

FIA v Abú Zabí otestuje program známý jako Computer Vision, který by měl v budoucnu pomáhat hlídat hranice tratí. Ty jsou ve F1 trvale velkým tématem, ale okruhy na to moc nereflektují a na některých bylo i letos tolik nařknutí jezdců ze získání časové výhody mimo trať, že je traťoví komisaři nestíhali posuzovat ani se vzdálenou podporou lidí z ROC (Remote Operations Centre). Proto šéf ROC usoudil, že lidskou sílu potřebuje doplnit o program využívající umělou inteligenci. Ale jak vysvětlil, AI nebude, alespoň prozatím, sama rozhodovat o udělení trestu.

Měli jsme problém, že jsme potřebovali hrubou sílu k posouzení tisíců situací. Jak to udělat? Vrhli jsme na to více lidí. Teď chceme před ROC přidat ještě jednu vrstvu, a to bude software s AI. Použiji přirovnání, které může ze začátku znít zvláštně. V medicíně se Computer Vision využívá například ke skenování dat při hledání rakoviny. Lidé, co to dělali, přišli na to, že nechtějí využívat Computer Vision k diagnostikování rakoviny. Chtějí Computer Vision využívat k vytřídění 80 procent případů, ve kterých evidentně není rakovina. To dává lidem více času věnovat se zbývajícím 20 procentům. A my se to chystáme napodobit,“ řekl Tim Malyon.

Malyon dále vysvětlil, že podle jeho představ se zaměstnanci v ROC už nebudou muset zabývat například 800 případy, ale pouze těmi padesáti, které jim umělá inteligence posune k detailnějšímu prozkoumání.

Už příští rok by měla na férovost závodění dohlížet i umělá inteligence. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari